Ta dig ut i naturen med Uddevallakartan

Vill du ta dig ut i naturen under de kommande helgerna? Uddevallakartan har uppdaterats så att det ska vara lättare att hitta till motionsspår, mountainbikeleder, fiskeområden och platser där du kan elda i fasta eldstäder.

en kvinna i friluftskläder och ryggsäck går förbi en jättesten ute i naturen

Ta dig ut i naturen under helgerna med hjälp av Uddevallakartan. Bilden är tagen på Bredfjället.

Sedan tidigare finns Bohusleden och Kuststigen markerade i Uddevallakartan men nu har även motionsspår och mountainbikeleder kring Bjursjön, motionsspår på Herrestadsfjället och i Ljungskile fått komma in i kartan.

- Vi vill visa att det finns många fina platser i naturen som är väl värda ett besök, och på detta sätt gör vi dem mer tillgängliga för fler personer. Uddevallakartan kan vara ett bra stöd om man vill träffas utomhus, eller bara vill upptäcka ett nytt ställe, säger Robert Wahlström, friluftsutvecklare.

Dessutom innehåller kartan 35 eldstäder, så att det ska gå lättare att hitta en plats i skogen eller vid havet där man kan grilla eller bara tända en eld för att mysa. Eldstäderna är fasta installationer som ofta består av ett cementrör eller en samling stenar. Ved finns att köpa på många bensinstationer och i större matbutiker, och vill du laga mat så är det bra att ta med grillhalster eller grillpinnar. Flera av eldstäderna finns vid våra kommunala badplatser, vilket också gör att det finns parkeringar, soptunnor, toaletter och närhet till vatten så att du kan släcka elden ordentligt efter dig.

- Att umgås runt lägerelden är en viktig del av friluftslivet och människans historia. Elden var inte bara det som värmde oss och våra hus, tillredde maten och skrämde bort djur. Det var även där familjen umgicks, berättade historier och utbytte erfarenheter. Eld kallas ju ibland för jägar-tv för att den är så hypnotiserande att titta på, säger Robert Wahlström

Vid eldstäderna som är utmärkta i kartan har du förutsättning att kunna elda på ett säkert sätt. Uddevallakartan är interaktiv, vilket innebär att du kan länka dig vidare till mer information genom att klicka på de olika objekten på kartan. Exempelvis kan du få veta mer om de olika etapperna på Bohusleden, då markeringen på kartan länkar till Bohusledens hemsida. Om du klickar på de olika fiskesjöarna kan du länka dig vidare till mer information om sjöarna och de olika fiskekortsområdena de ingår i.

Uddevallakartan uppdateras kontinuerligt. Du hittar Uddevallakartan på karta.uddevalla.se eller via sidorna om friluftsliv på uddevalla.se/friluftsliv

Här kan du se en kort film om hur du eldar ansvarsfullt

Eller kontakta oss

Telefonikon

0522-69 60 00