Årets byggnadsvårdspris och arkitekturpris har delats ut

Vinnarna av Uddevalla kommuns byggnadsvårdspris och arkitekturpris uppmärksammades digitalt på byggnadsnämndens möte den 17 december.

Gult och vitt sommarhus i äldre byggnadsstil.

Lyckorna 2:78 har fått byggnadsvårdspriset, där ombyggnaden till stora delar är från återbrukat material.

Vanligtvis brukar vinnarna få ta emot diplom, blommor och fira med tårta på plats tillsammans med ledamöter i samhällsbyggnadsnämnden. I år var det digital prisutdelning som gällde och diplomen, plaketter och blommor har skickats hem till vinnarna istället.

Mottagare av byggnadsvårdspriset år 2020 var Helena Lilliecreutz som äger fastigheten Lyckorna 2:78.

- Jag är så glad och stolt över att man i min kommun uppmärksammar och värderar arbete med hus som byggs upp av andra hus - det vill säga av återbrukade material. Ett tidskrävande jobb, men oerhört viktigt ur ett hållbarhetsperspektiv, säger Helena.

Arkitekturpriset gick i år till fastigheten Dramsvik 1:11 som ägs av Thomas Lundeberg. Arkitekten bakom byggnaden är Kati Aasma Häggström som uppskattade arbetet med huset:

- Det var ett riktigt trevligt projekt att arbeta med! Fastighetsägarna var måna om att det nya sommarhuset skulle passa in i landskapet och inte dominera över ett äldre sommarhus på tomten. Samarbetet med Sommarnöjen gav en stor trygghet i att byggnationen skulle bli väl genomförd med naturnära material och genomarbetade detaljer. Jätteroligt att samhällsbyggnadsnämnden i Uddevalla uppskattade slutresultatet.

Familjen Lundeberg är både glad och stolt över priset och säger så här om sin fastighet:

- Det är med stor glädje och stolthet som vi mottagit utmärkelsen för vårt arkitektritade hus på Dramsvik. Huset skapades som en kärleksfull och poetisk hyllning till världens sjunde skönhet - Bohuskusten och till vår mor, mormor och mormors far Henning Kock. Han byggde där sitt eget hus, som nu 100 år senare fått tillökning. Han skulle varit oerhört glad över det nya huset och utmärkelsen och inte minst för att hans ättlingar fortfarande har det som en gemensam samlingspunkt. Att som barn få uppleva somrar med varma brisar, lukten av hav och tång, salta bad och krabbor samt glädjen och skratten, är något som vi hoppas kunna föra vidare till nästa generationers syskon och kusiner.

Bästa ombyggda hus och bästa nybyggda hus

Byggnadsvårdspriset delas ut till bästa ombyggda hus, som är estetiskt tilltalande och ger en god helhetsverkan. Lyckorna 2:78 vann med motiveringen ”Med livets träd i husets mitt, en exteriör i rött och vitt. Med hantverkskunskaper och fantasi. En fantastisk byggnad att leva i”.

Arkitekturpriset i sin tur går till bästa nybyggda hus och Dramsvik 1:11 tog hem priset med motiveringen ”Att hus byggs med hänsyn till tomtens natur, är en sällsynt variant av ny arkitektur. Ett formspråk som ger deja-vu samtidigt som byggnaden känns ny”.

Både byggnadsvårdspriset och arkitekturpriset består av diplom och plaketter att sätta upp på fastigheterna samt en blomsterbukett.

För mer information kontakta:
Anna Magnusson, bygglovshandläggare

Nybyggd byggnad i modern byggnadsstil.

Aritekturpriset har gått till Dramsvik 1:11, ett fritidshus som är väl anpassat till landskapet. Foto: Sommarnöjen