Nu startar vaccinationer mot covid -19

Tisdag 5 januari startar de första vaccinationerna mot covid -19 för äldre som bor på kommunens vård- och omsorgsboenden i Uddevalla. Först ut att få möjlighet att vaccinera sig är boende på Rosenhäll, Österängen och Skogslyckan. Nästa vecka startar vaccinationer på övriga vård- och omsorgsboenden.

Entrén till Rosenhälls vård- och omsorgsboende

Nu startar vaccinationerna mot covid -19. Boende på Rosenhälls vård- och omsorgsboende är bland de första att erbjudas vaccinet.

Vaccinationen är frivillig och det kostar inget att vaccinera sig. Det är kommunens sjuksköterskor som kommer att vaccinera de äldre med det godkända Pfizer-vaccinet.

- Det känns jättebra att vaccinationerna kan komma igång nu, detta har vi väntat på. Vi kommer att få fler doser av vaccinet allt eftersom, då det inte går att lagra särskilt länge, säger Mathilda Isaksson, avdelningschef för hälso- och sjukvård.

Den första leveransen omfattar 285 doser, och fler doser kommer nästa vecka. Pfizer-vaccinet behöver ges i två doser med minst 21 dagar emellan för att ge ett bra skydd.

Först ut att vaccineras är boende på kommunens vård- och omsorgsboenden. Därefter kommer personer i hemtjänst eller med hemsjukvård att erbjudas vaccin, samt nära hushållskontakter till personer med hemtjänst. Vaccinationen sker enligt den nationella prioritetsordningen.

- Vi samarbetar med vårdcentralerna kring hur vaccinationerna ska gå till inom hemsjukvård och hemtjänst och den planeringen pågår men är inte klar ännu, säger Mathilda Isaksson.

Folkhälsomyndighetens information om vaccination mot covid -19 (pdf för utskrift)