Vem eller vilka ska få demokratipriset?

Uddevalla kommuns demokratipris delas årligen ut till en enskild person eller personer, förening eller grupp som på ett utmärkande sätt värnar om demokrati, mänskliga rättigheter och/eller motverkar olika former av diskriminering i Uddevalla. Nu är det dags för nominering!

Illustration i färg med människor i olika åldrar och nationaliteter som står tillsammans

Känner du till någon eller några som stämmer in på beskrivningen ovan? Tänk fritt kring demokrati, mänskliga rättigheter och/eller motverkande av olika former av diskriminering i Uddevalla.

Nominerad kan vara en person, grupp, förening eller annan sammanslutning som är folkbokförd i Uddevalla kommun eller som har sin verksamhet i Uddevalla kommun. Jury för demokratipriset är demokratiberedningen.

Demokratipriset består av ett diplom samt 10 000 kr. Priset delas ut i samband med firandet av Sveriges nationaldag den 6 juni, om pandemilagen och smittspridningen tillåter. Annars delas priset ut vid vårens sista kommunfullmäktige i juni.

Förslag på vinnare och motiveringar lämnas in av invånare i Uddevalla kommun. Skicka in din nominering senast den 15 april.

Mer information om demokratipriset och formulär för nominering

Förra årets vinnare av demokratipriset

Tidigare vinnare av demokratipriset