Se livesändning och invigning av kvinnoskulpturen i efterhand

Måndag 8 mars, på årets internationella kvinnodag, kunde du följa ett livesänt digitalt program med massor av intressanta intervjuer och inslag. I programmet ingick stadsvandring om Uddevallas kvinnohistoria, invigning och namngivning av kvinnoskulpturen på Norra Drottninggatan, musik och danspersformance. Se det livesända evenemanget i efterhand via Bohusläns museums hemsida.

Bild från sekelskiftet klädda i långa klänningar och hattar

Den 8 mars livesänds evenemanget Mod och demokrati via Bohusläns museums hemsida.

Mod och demokrati är namnet på årets evenemang för Internationella kvinnodagen. Det anspelar på de 100 år av allmän rösträtt i Sverige och på modet som driver människor i kampen för lika rättigheter.

Programmets första del inleds med att Jienny Gillerstedt, utställningsproducent på Bohusläns museum, bjuder tittarna på en historisk stadsvandring där vi får besöka platser med koppling till Uddevallas kvinnliga rösträttskämpar. Längs med vägen sker möten med personer som på olika vis i nutid har bidragit till arbetet med att lyfta stadens tidigare bortglömda kvinnohistoria. Däribland Mia Frankedal, konstnären bakom skulpturen vid nybyggda Maria Lundbäcks plats vid Hasselbacken. Maria Lundbäck (1857-1927) var en prisad fotograf som levde i Uddevalla.

En annan förevigad kvinna i stadsmiljön är den just nu namnlösa kvinnoskulpturen på Norra Drottninggatan. Fram till 5 februari har invånarna kunnat skicka in förslag till namn på skulpturen, gärna med en bakgrundshistoria. 84 förslag har kommit in, och en jury har nu beslutat om det vinnande bidraget. Ordföranden för kultur- och fritidsnämnden i Uddevalla, Annelie Högberg, kommer under livesändningen att officiellt inviga skulpturen och avslöja det vinnande namnet som Uddevallaborna har föreslagit. Senare i programmet visas också en film med konstnären Peter Linde som skapat skulpturen.

I slutet av livesändningens första del berättar Roger Salomonsson från Destination Uddevalla om en ett flertal nya guidade turer om rösträttskämparna i Uddevalla som går att ta del av i mobilappen Upplev Uddevalla.

Programmets andra del börjar klockan 18.00 och sänds från Studio Mod på Bohusläns museum där programledaren Jienny Gillerstedt visar filmer och gästas av personer som på olika vis arbetar med demokrati- och jämställdhetsfrågor. Bland de många spännande inslagen kommer det att bjudas på historiska intervjuer, dansperformance, bokpresentation och musik.

Se livesändningen på internationella kvinnodagen i efterhand

Livesändningen Mod och demokrati startade 8 mars klockan 17.00 och du kan se den i efterhand på Bohusläns museums hemsida www.bohuslansmuseum.se.

Evenemanget är ett samarbetsprojekt mellan Bohusläns museum, Uddevalla kommun, Sensus, Studiefrämjandet, Studieförbundet Vuxenskolan, POP, FN-föreningen, ABF och Destination Uddevalla.

Eller kontakta oss

Telefonikon

0522-69 60 00