Lättade restriktioner för besök på vård- och omsorgsboende

Nu är de äldre som bor på kommunens vård- och omsorgsboenden färdigvaccinerade mot covid -19. Det innebär att restriktionerna för besök nu ändras från och med 8 mars. Anhöriga får då besöka de äldre inne i deras lägenheter under förutsättning att man är frisk, bokar sitt besök i förväg, håller avstånd och använder visir och munskydd.

Två vårdanställda kör två äldre i rullstolar utomhus en sommardag, man ser bara ryggarna.

Från måndag 8 mars lättas restriktionerna för besök hos äldre som bor på på kommunens vård- och omsorgsboenden.

- Fortfarande gäller samma rekommendationer om skyddsutrustning och att hålla avstånd för att besöket ska bli så tryggt och säkert som möjligt. Skillnaden är att besök nu blir tillåtet inne i de boendes lägenheter, det blir lite mer som vanligt men ändå är det inte riktigt som vanligt, säger Marion Vaern, chef för avdelningen social omsorg.

Förutsättningen för de lättade restriktionerna är att alla besökare fortsätter att ta ansvar och följer folkhälsomyndighetens rekommendationer. Precis som tidigare är det viktigt att först ringa till boendet och meddela att man ska komma, och att man undviker gemensamma utrymmen.

Beslutet om de ändrade besöksrutinerna på kommunens vård- och omsorgsboenden är fattat av socialnämnden.

- De som bor och arbetar på våra äldreboenden är nu skyddade och då kan vi lätta på restriktionerna, men de som besöker måste fortsatt iaktta försiktighet om man inte fått vaccin. Det är glädjande att vi äntligen kan få besöka våra nära och kära i deras lägenheter, säger Stefan Skoglund, socialnämndens ordförande.

Socialtjänsten har nyligen skickat ut ett informationsbrev till anhöriga om de nya besöksrutinerna.

Det här gäller för besök på vård och omsorgsboende från 8 mars

  • Om du har minsta symtom på covid -19 så stanna hemma.
  • Vi vill att ni ringer till boendet och berättar att ni kommer på besök.
  • Begränsa hur många som kommer och besöker per tillfälle. Vi ser helst att det är max två personer per besök.
  • Ha god handhygien, samt hosta och nys i armvecket. Sprita händerna och använd visir och munskydd.
  • Håll avstånd under besöket, såväl till den boende som till personal och övriga boende.
  • Vid besöket - stanna i aktuell lägenhet och undvik gemensamma utrymmen med hänsyn till övriga boende.
  • Skriv upp ditt namn på blankett som finns i varje lägenhet. Det är viktigt så vi vet vem som varit på besök om det uppstår ett behov av smittspårning.

Förtydligande 10 mars

  • Är den boende vaccinerad med båda doserna och det har gått två veckor efter dos nummer 2 behöver du som besökare inte använda munskydd och visir i den boendes lägenhet. Dock behöver du använda munskydd och visir när du går till och från lägenheten, exempelvis när du som besökare går genom korridoren eller enheten.
  • Är den boende inte vaccinerad eller om hen endast fått en dos behöver du som besökare använda visir och munskydd även i den boendes lägenhet.