Elever från Uddevalla representerar Sverige i klimatkonferens

Under två dagar, 18-19 mars, deltar 37 elever från ​det ekonomiska och samhällsvetenskapliga programmet med internationell inriktning på Uddevalla gymnasieskola i en internationell klimatkonferens. Konferensen heter Your Europe, Your Say 2021 - Our climate our future, och deltagare är ungdomar från EU:s medlemsländer, Storbritannien och fem länder som ansöker om medlemskap i EU. Hela konferensen genomförs digitalt.

Bild på en sandstrand med några musselskal, en solig sommardag

Klimatet är i fokus på den internationella konferensen.

Eleverna från Uddevalla representerar Sverige i denna konferens, som utförs som ett rollspel och arrangeras av EU:s Europeiska ekonomiska och sociala kommitté. Syftet med rollspelet är att ungdomarna ska diskutera klimatförändringen och EU:s åtgärdspaket Den gröna given. År 2050 ska Europa ha ett nollnettoutsläpp av koldioxid.

- Vi anmälde vårt intresse för att delta förra året och två elever skulle då ha åkt till Bryssel, men på grund av pandemin så ställdes konferensen in. Nu genomförs denna konferens istället digitalt i år, vilket gör att många fler ungdomar kan vara med, det är fantastiskt bra, säger Marie-Louise Klevestedt, lärare samt skolambassadör för EU på Uddevalla gymnasieskola.

Under två heldagar kommer ungdomarna tillsammans att diskutera utmaningar, svårigheter och lösningar för att uppnå EU:s klimatmål.

- Ungdomarna får möjlighet att diskutera dessa frågor med andra intresserade och engagerade ungdomar från andra länder. De idéer som kommer fram under konferensen kommer att skickas vidare till beslutsfattare i parlamentet och ministerrådet, säger Marie-Louise Klevestedt.

Redan igår den 11 mars genomförde 130 elever från de samhällsvetenskapliga programmen och de två klasserna som ska delta klimatkonferensen ett digitalt rollspel med varandra kring klimat och miljö, som handlade om Den gröna given. Europa Direkt Fyrbodal öppnade detta rollspel, och eleverna har även innan haft ett digitalt möte med Naturvårdsverket som förberedelse. Det blev bra samtal med Naturvårdsverkets expert som har i uppgift att förhandla Sveriges utsläppsrätter i EU.

De två klasserna som ska delta i den internationella klimatkonferensen har också haft ett digitalt möte med Jan Andersson, före detta riksdagsman och politiker. Han har bland annat varit ledamot i Europaparlamentet i 15 år och är nu svensk representant för EU:s Europeiska ekonomiska och sociala kommitté. Europaparlamentarikern Jakop Dalunde, (MP), kommer också att träffa eleverna en kort stund på torsdagen för att samtala med dem om vikten att ställa om. 

Vill du höra gymnasieungdomarnas idéer?

Du kan följa elevernas presentation för EU kommissionens ordförande Frans Timmerman som sker klockan 14.15-15.00 på fredagen, via faceebooksidan för Your Europe, Your Say.

Läs mer på webbplatsen för Your Europe, Your Say 2021

Kampanjbild för Your Europe, Your Say 2021, med en tecknad jordglob och gröna blad.

Syntolkning: på bilden ovan syns en tecknad jordglob och gröna blad, med texten Our climate, our future! Under finns EU-flaggan tillsammans med texten European Economic and Social Committee, 18-19-20 Marsch 2021, #YEYS2021, www.eesc.europa.eu/YEYS2021, samt Your Europe, Your Say 2021.