Så fick kvinnoskulpturen sitt namn

Den nya skulpturen på Drottninggatan i Uddevalla invigdes på kvinnodagen den 8 mars, då skulpturen också fick sitt namn: Bomullsspinnerskan. Skulpturen är i brons och är gjord av konstnären Peter Linde. Namngivningen av skulpturen föregicks av en namntävling, där sammanlagt 84 förslag lämnades in.

Kvinnoskulptur som är gjord i brons, och som står på Drottninggatan en solig vårdag

Kvinnoskulpturen har nu fått sitt namn - Bomullsspinnerskan.

I en film här nedan kan du höra Carl Casimir, konstansvarig i Uddevalla kommun, berätta om många av de namnförslag som Uddevallaborna lämnade in. Varje förslag skulle helst innehålla en bakgrundshistoria och det vinnande namnet valdes sedan ut av en jury. I filmen kan du höra hur resonemangen gick om de olika namnförslagen, och även kring historien om det vinnande namnet - Bomullsspinnerskan.

Invigningen av kvinnoskulpturen gjordes av Annelie Högberg, ordförande i kultur- och fritidsnämnden, vid ett direktsänt evenemang den 8 mars. Du kan se en film från invigningen med Annelie Högberg och Jienny Gillerstedt från Bohusläns museum på Bohusläns museums kanal på Youtube.

- Det är ingen slump att vi valt att inviga vår senaste skulptur av Peter Linde den 8 mars, på internationella kvinnodagen. I vårt konstprogram här i Uddevalla kommer vi att låta det underrepresenterade könet i offentlig konst - kvinnor - få ta mer plats i Uddevalla, säger Annelie Högberg.

I filmen "Så fick skulpturen sitt namn" berättar Carl Casimir om många av namnförslagen.

Syntolkad version av filmen med Carl Casimir