Gymnasieelever får träffa och fråga ut EU-politiker

På fredag 23 april får elever från fem klasser på samhällsprogrammet vid Uddevalla gymnasieskola digitalt träffa EU-minister Hans Dahlgren och Europaparlamentariker Evin Incir (S). De får ställa frågor direkt till politikerna i en webbsänd frågestund, som är en del i Europaparlamentets digitala EU-skolturné.

Juniorambassadörer på Uddevalla gymnasieskola, de har vita t-shirtar på sig där det står Europaparlamentet Ambassadörsskola

Juniorambassadörerna för EU på Uddevalla gymnasieskola är några av de elever som får delta i frågestunden med EU-politikerna.

Den digitala skolturnén lanserades hösten 2020 för skolor som deltar i Europaparlamentets Ambassadörsskoleprogram, där Uddevalla gymnasieskola ingår.

- Årets elever i årskurs två på ekonomi- och samhällsprogrammet, cirka 140 elever, har under innevarande läsår spelat ett EU-rollspel om Den gröna given. Eleverna har fått personliga erfarenheter av att kartlägga och representera ett medlemsland i EU. Vidare har de fått insikt i komplexiteten att företräda sitt lands förutsättningar samtidigt som medlemsländerna har i uppdrag att Europa ska bli klimatneutralt 2050. Eleverna ser fram emot att diskutera denna fråga, tillsammans med andra för dem centrala frågor, när de träffar vår EU-minister Hans Dahlgren och Europaparlamentariker Evin Incir, säger Marie-Louise Klevestedt, lärare vid Uddevalla gymnasieskola.

Inför frågestunden har eleverna fått förbereda sig genom att gemensamt ta fram ett antal frågor som de vill få svar på. De kommer att medverka digitalt både via klassrummen på Uddevalla gymnasieskola Agneberg, samt på distans hemifrån för de elever som har distansundervisning.

- Ungdomarna ser fram emot frågestunden. De är nyfikna på många områden, exempelvis vad gäller corona och vaccin och hur EU arbetar kring det, kring rättsstatsprincipen och de har också frågor som rör flyktingsituationen, säger Marie-Louise Klevestedt.

Vill du följa frågestunden med Hans Dahlgren och Evin Incir?

Du som är intresserad av att se livesändningen av frågestunden kan göra det via Europaparlamentets Youtubekanal. Sändningen pågår klockan 10.00-11.45 fredag 23 april och moderator är Markus Bonekamp, chef för Europaparlamentets kontor i Sverige.

Pressmeddelande från Europaparlamentet