Nyrenoverad brandstation i Ljungskile

Snart är brandstationen på Vällebergsvägen i Ljungskile inflyttningsklar och Räddningstjänstförbundet Mitt Bohuslän ser framemot flytten. Ljungskileborna kommer att bli inbjudna på öppet hus till den nya stationen när samhällsläget tillåter.

Byggnad med mörkgrå fasad och skylt som det står brandstation på, framför byggnaden står tre personer.

Omvandlingen från pumpstation till brandstation har varit ett samarbete mellan Räddningstjänstförbundet Mitt Bohuslän, Uddevalla kommun och Serneke. Här syns Magnus Lagrell, Christian Ruist och Anders Lundblad.

I Ljungskile har den tidigare pumpstationen vid Vällebergsvägen omvandlats till en ny och modern brandstation. Stationen är anpassad till hur man arbetar idag och även förberedd för att kunna följa framtidens utveckling inom räddningstjänstområdet.

Fokus på säker arbetsmiljö

Brandstationen är byggd enligt modellen ”Friska brandmän” som handlar om att hantera och rengöra använd skyddsutrustning separat enligt särskilda rutiner. Syftet är att minska mängden skadliga ämnen i brandmännens vardag och även omklädningsrum och förvaringsskåp har extra mycket ventilation.

- Det känns väldigt bra att vi kan erbjuda en säker arbetsmiljö och att stationen är utformad enligt rutinerna för ”Friska brandmän”, säger insatsledare Magnus Lagrell på Räddningstjänstförbundet Mitt Bohuslän.

Stilren byggnad med strategiskt läge

Det har länge funnits ett behov av en ny brandstation i Ljungskile eftersom den befintliga lokalen har varit en tillfällig lösning. Den nuvarande brandstationen ligger på Lyckåsvägen och den nya stationen erbjuder ett bättre strategiskt läge med närhet till E6:an.

Renoveringen av den tidigare pumpstationen har varit ett samarbete mellan Västvatten, Räddningstjänstförbundet Mitt Bohuslän, Uddevalla kommun och totalentreprenören Serneke. Den nya brandstationen ligger vägg i vägg med Västvattens verksamhet och hela byggnaden har fått ett nytt utseende.

- Det var inte gatans vackraste byggnad precis, men arkitekten Mattias Öhlin på PE arkitektur har gjort ett riktigt bra jobb. Lokalen har verkligen förvandlats från en sliten pumpstation med stora cisterner och järnkonstruktioner, till en funktionell och fin brandstation, säger Anders Lundblad som är platschef på Serneke.

Huvudprojektledare Christian Ruist på samhällsbyggnadsförvaltningen i Uddevalla kommun håller med om att ombyggnationen har blivit bra.

- Visst finns det utmaningar när man ska anpassa en lokal till en ny typ av verksamhet. Men vi har haft ett gott samarbete och varit lösningsfokuserade, vilket har gett ett fint slutresultat, säger Christian Ruist.

Öppet hus för intresserade

Räddningstjänstförbundet Mitt Bohuslän kommer succesivt att flytta in i den nya stationen som också innehåller utbildningslokal och gym, under våren och sommaren. När Coivd-19 pandemin har lagt sig planerar Mitt Bohuslän för ett öppet hus där intresserade kan titta närmare på brandstationen.

- Vi är väldigt stolta och vill visa upp stationen för Ljungskileborna så snart det är möjligt, säger Magnus Lagrell.

Ny brandstation i centrala Uddevalla

I centrala Uddevalla pågår markarbeten och förberedelser för att bygga en helt ny brandstation från grunden. Erfarenheterna från ombyggnationen i Ljungskile är mycket värdefulla och kommer att tas tillvara i nybyggnationen. Du hittar mer information om Uddevallas nya brandstation på uddevalla.se och kan också läsa mer om modellen ”Friska brandmän” hos Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

Ny brandstation i centrala Uddevalla

Friska brandmän – Myndigheten för samhällsskydd och beredskap

Byggnad med högra röda portar, framför portarna står en röd bil och tre personer.

Den nyrenoverade brandstationen går i färgtemat mörkgrått, vitt och rött vilket syns på de höga portarna.

Eller kontakta oss

Telefonikon

0522-69 60 00