Äldre kan möta anhöriga via digitala träffar

Vill du prata med din anhörige via ett digitalt videomöte? Det är nu möjligt på några av enheterna på Österängens och Trubadurens vård- och omsorgsboende. Där får de äldre hjälp av personalen med att träffa och prata med sina anhöriga digitalt via surfplattor.

En dam sitter vid ett bord och har ett videosamtal med hjälp av en surplatta.

Träffen är ett så kallat videomöte där ni kan prata och se varandra i bild.

De digitala träffarna förbokas via en digital kalender, sedan kopplar den anhörige upp sig via en länk i bokningen när det är dags för mötet. Det är möjligt att boka ett 15 minuter långt videomöte per gång. Vårdpersonalen ser till att videomötet kommer igång och kan assistera den äldre om det behövs.

- Det här kan göra det möjligt för fler möten med våra äldre, särskilt för de anhöriga som inte kan komma och hälsa på så ofta för att de bor långt bort. Vi tror att detta blir jättebra, säger Lena Ögren- Johansson och Åsa Sjöqvist, enhetschefer Trubadurens vård- och omsorgsboende.

De digitala träffarna är ett komplement till de fysiska besöken på vård- och omsorgsboendena. Om de digitala mötena faller väl ut på Österängen och Trubaduren kan konceptet införas på alla vård- och omsorgsboenden i kommunen. Personalen har fått öva på hur det går till att starta ett bokat videomöte och på boendena finns också skriftlig information som kan lämnas ut till anhöriga.

- De digitala träffarna öppnar för nya sätt att tänka. Anhöriga kan till exempel visa bekanta miljöer som kanske en stuga som betytt mycket, våra äldre kan prata med barnbarnen eller delta på något kalas digitalt. Möjligheterna är många, säger Frida Webb, enhetschef Österängens vård- och omsorgsboende.

Projektet med de digitala träffarna drivs i tätt samarbete med kommunens IT-avdelning. De har tagit fram videoguider och instruktioner för hur man gör för att delta i videomöten via Teams och hur man bokar i Bookings.

Vill du boka en digital träff med din anhörige?

Om du vill boka ett videomöte så ska du besöka vår bokningssida här på uddevalla.se:

Digital träff för anhörig – boka möte

Du kan boka ett möte om din anhörige bor på någon av följande avdelningar:

  • Trubaduren A
  • Trubaduren E
  • Trubaduren F
  • Österängen Hus C, enhet 5:1 och enhet 5:2