Uddevalla Elitidrottsgymnasium använder nyutvecklad app för idrottsprestationer

Uddevalla Elitidrottsgymnasium har nu börjat använda en app där eleverna kan följa sin utveckling i snabbhet och styrka och jämföra med tidigare idrottsprestationer. Appen är nyligen framtagen i ett samarbete mellan elitidrottsgymnasiet och kommunens IT-avdelning, och den utgår ifrån Microsoft power platform.

Två elever från elitidrottsgymnasiet står inne i Rimnershallen och tittar på sina mobiltelefoner

Paulina Grubb och Daniella Alström är två av de 140 eleverna på Uddevalla Elitidrottsgymnasium som nu har tillgång till den nya appen.

I appen kan eleverna exempelvis se hur snabbt de springer 3000 meter, hur många kilo de klarar i bänkpress eller hur högt de hoppar spänsthopp – och jämföra med tidigare resultat bakåt i tiden. När de har fysiska tester på schemat ser lärarna till att resultatet registreras i appen i realtid. Så snart registreringen är klar kan eleverna se resultatet i form av en graf, där de tidigare prestationerna ingår. I appen finns också ett jämförelsevärde inlagt, som baseras på ett medelvärde av testresultaten från samtliga elever som gått på elitidrottsgymnasiet sedan 2008.

- Eleverna har precis fått tillgång till appen nu och tycker det är spännande att följa sin utveckling. Vi vill utveckla appen ytterligare så att man ska kunna jämföra sitt resultat mot kravprofiler för elitidrottare i Sverige eller i världen, säger Johnny Drottz, lärare i specialidrott med ansvar för fysträningar på Uddevalla Elitidrottsgymnasium.

Genom att kunna jämföra sitt dagsresultat med tidigare resultat går det att se utvecklingen över tid. Det går också att få fram vad man behöver förbättra för att komma i nivå med de allra bästa eller för att nå sitt mål, och hur träningen kan optimeras.

Önskemålet om att utveckla en app för testresultat kom från Uddevalla Elitidrottsgymnasium. Tidigare har alla testresultat sparats på papper och senare registrerats manuellt i excel och i en accessdatabas. Med det här nya digitala verktyget är det nu möjligt att registrera direkt och omedelbart kunna göra analyser både på elevnivå, gruppnivå, klassnivå eller skolnivå, och jämföra bakåt i tiden. Med hjälp av IT-avdelningen har appen och tillhörande analysverktyg fått den inriktning som gymnasiet ville ha, och med stor möjlighet att fortsätta utveckla den vidare. Utgångspunkten har också varit att appen ska vara enkel att använda för eleverna.

- Appen är ett bra exempel på hur vi kan ta fram kompletta lösningar med hjälp av befintlig plattform som redan finns i kommunen, utan att behöva köpa in ytterligare system eller integrationer. Användaren är med hela vägen och kan påverka lösningen som vi tar fram, det blir mer effektivt och genererar även besparingar, säger Jens Falkljung, IT-arkitekt på IT-avdelningen.

Microsoft uppmärksammar arbetet med den nyutvecklade appen i Uddevalla i en film. I filmen medverkar två elever och lärare från Uddevalla Elitidrottsgymnasium. Se filmen här nedan.