Så ska vårens blomlökar leva vidare

Tycker du att vårens blommor i rabatter och parker är vackra? Nu kommer de allra flesta av dessa blomlökar att få ett fortsatt liv på Gustafsberg. Dessutom skapar elever från gymnasiets floristprogram blomsterarrangemang som kommer ställas ut på Kungstorget.

Blommande rabatt vid Järnbron. Massor av olika färger på blommorna; blått, rosa, vitt, gult, lila

Elever från floristprogrammet kommer att få använda blommor från rabatten vid Järnbron till att göra blomarrangemang som ska visas upp för allmänheten.

Innan sommarblommorna kan planteras ut i kommunens rabatter och urnor behöver vårlökarna först plockas upp, för att ge plats åt de nya blommorna. Nytt för i år är att majoriteten av dessa vårlökar nu kommer att få ett fortsatt liv då de kommer att skänkas till Gustafsbergsstiftelsen för utplantering i området på Gustafsberg. Runtom i de spirande rabatterna i kommunen finns just nu både tulpaner, påskliljor, pingstliljor, pärlhyacinter och klockliljor (frittilaria). Upptagningen av vårens blomlökar planeras starta om cirka tre veckor.

- Vi har inte möjlighet att ta omhand och lagra vårlökarna, så vi kommer istället att skänka dem till Gustafsbergsstiftelsen. Nu kan invånarna fortsätta njuta av blomsterprakten framöver i den vackra miljön på Gustafsberg, säger Sophia Pagerup, arbetsledare på gatu- och parkenheten.

En mindre del av lökarna kommer att tas upp och planteras ut i andra rabatter i kommunens grönområden där det kan finnas utrymme.

Nytt för i år är också att elever från floristprogrammet på Uddevalla gymnasieskola kommer att få plocka blommor från en av rabatterna intill Järnbron vid Bäveån, som de sedan ska använda till olika blomsterarrangemang. Dessa blomsterarrangemang ska sedan ställas ut och visas upp på Kungstorget, vilket sker nu under veckan.