Nu kan du få hjälp av syn- och hörselinstruktör

Har du börjat se eller höra sämre? Nu kan du få kostnadsfri hjälp av en syn- och hörselinstruktör som kan ge dig konkreta tips i ditt hem eller träning i att klara av vardagssysslor.

Syn och hörselhjälpmedel ett förstoringsglas, en klocka och annat

Du kan bland annat få råd och stöd från syn- och hörselinstruktören kring skötsel av dina syn- och hörselhjälpmedel.

När din syn eller hörsel börjar försämras är det ofta en stor omställningsprocess. Stödet från en syn- och hörselinstruktör kan då vara värdefullt, så att du kan fortsätta leva ett självständigt liv.

Syn- och hörselinstruktören kan komma hem till dig efter överenskommelse. Du kontaktar henne via telefon eller mejl, för att komma överens om när det passar. Du behöver ingen remiss och det kostar inget att få hjälp.

- Vi kan exempelvis hjälpa till med att märka upp vred på diskmaskin eller spis, så att man lättare kan veta vilka gradtal eller program man ska välja. Är man nysynskadad kan vi hjälpa till med den allmänna orienteringen i hemmet, och även utomhus i närområdet. Vi kan även hjälpa till med att se över din hörapparat säger Eva, syn- och hörselinstruktör på Synskadades Riksförbund i Uddevalla.

Syn- och hörselinstruktören kan också hjälpa dig med

• Råd och stöd avseende skötsel av dina hjälpmedel
  • Träna användning av syn- och hörhjälpmedel
  • Du får träning i att på egen hand klara av vardagens sysslor i och kring hemmet