Lär dig mer om havet under Västerhavsveckan

Västerhavet är extra mycket i fokus under en temavecka som pågår 7-15 augusti längs hela västkusten. Då kan du uppleva massor av havsrelaterade aktiviteter, bland annat vid Bohusläns museum, och se när det nya torskrevet i Byfjorden invigs på Svenskholmen.

Några mjuka vågor rullar över Byfjordens havsvatten med Mollön i bakgrunden

Under Västerhavsveckan kan du lära dig mer om havet.

I Uddevalla blir det bland annat guidad kultur- och naturkryssning i Havstensfjorden. Under veckan visas museets utställning ”Vi fåglar” med fokus på maritima fåglar, och vill du titta på fåglar i naturen kan du följa med på en fågelexkursion till Nöddökilen, Orrevikskilen och Gullmarn. Leta invasiva krabbor, delta i filmtävling och se spännande föreläsningar online är bara något av allt som finns att göra

Onsdagen den 11 augusti är havsverkstaden öppen på Bohusläns museum där du och barnen kan upptäcka djuren i Västerhavet, det finns klappakvarium och vattenexperiment genomförs. Ute kan du lära dig att fiska och fiskekort behövs inte i Bäveån denna dag. Du kan också se en föreställning med Vattenmannen och Speed i museiparken, och lyssna på intressanta föreläsningar inne på museet. I Ljungskile kan du träffa en marinbiolog och lära dig mer om bland annat invasiva krabbor.

Invigning av Projekt Fjordtorsk

På söndag 15 augusti inviger Projekt Fjordtorsk det nya konstgjorda torskrevet som står på land på Svenskholmen. Sedan tidigare finns konstgjorda rev utplacerade i havet med musselband som bildar mindre konstgjorda kelpskogar, där många olika arter trivs. Reven utgör yngelkammare för torsk, annan fisk och hummer. Genom reven stärks den biologiska mångfalden i Byfjorden.
Kommunstyrelsens ordförande Ingemar Samuelsson inviger det nya torskrevet. Programmet inleds klockan 11.45, det blir också tipspromenad och musikunderhållning av Visans vänner. Läs mer om invigningen

Välkommen att lära dig mer om Västerhavet!

Program för Västerhavsveckan, Uddevalla

Läs mer om Västerhavsveckan

Eller kontakta oss

Telefonikon

0522-69 60 00