Gymnasieelever erbjuds vaccination i skolan

På måndag 30 augusti inleds vaccinationer mot covid -19 av gymnasieelever och skolpersonal. Uddevalla gymnasieskola och vaccinatören Heartbeat ingår i ett samarbete för att kunna erbjuda vaccinering på plats i skolan under skoltid. Målet är att alla som vill ta vaccin ska vara fullvaccinerade till första veckan i november.

Gymnasiechefen Stefan Einarsson, Susanne Magnusson medicinskt ledningsansvarig elevhälsan och Robert Sjöholm, verksamhetschef Heartbeat står utanför en av entréerna till Margretegärdeskolan, som är en tegelbyggnad som går i gula nyanser.

Stefan Einarsson, gymnasiechef, Susanne Magnusson, medicinskt ledningsansvarig elevhälsan och Robert Sjöholm, verksamhetschef Heartbeat, är glada för att vaccinationerna av gymnasieelever nu kan starta i skolans lokaler.

Vaccinationerna är frivilliga och det är Pfizer-Biontechs vaccin som kommer att användas. Det finns möjlighet till att ta både dos 1 och 2. Initiativtagare till vaccinationerna är Robert Sjöholm, verksamhetschef Heartbeat, som kontaktade Uddevalla gymnasieskola för en vecka sedan. Tillgången till vaccin är just nu så pass god att denna satsning är möjlig.

- Ungdomar har inte samma möjlighet att ta sig till vaccinationslokaler som vuxna och vi tänkte att detta kan vara ett sätt att öka tillgängligheten för dem. Med det här samarbetet kan vi vaccinera elever under skoltid i skolans lokaler. För elever som är spruträdda kan det också vara en fördel att ta vaccinet i en bekant miljö som inte är en vårdmiljö, säger Robert Sjöholm.

Uddevalla gymnasieskola har cirka 3200 elever och 400 anställda som omfattas av detta erbjudande. Särskilda vaccinationsutrymmen kommer att iordningställas i respektive skolhus, där vaccinationen kommer att genomföras klassvis. Efter vaccinationen kommer eleverna att få vänta 15 minuter under observation av sjuksköterska, sedan kan de återgå till sin lektion.

Vaccinationen i skolans lokaler är ett sätt att få tillgång till vaccinationstider på ett enklare sätt och öka vaccinationstakten mot covid -19.

- Vi ser detta som en förebyggande insats som kommer att ha stor betydelse för minskad smittspridning, vi har många inresande elever så vaccinationerna kommer att få effekt även utanför Uddevalla. Vi tror att vaccinintresset är ganska stort bland eleverna och att vaccinationerna kan bidra till att minska oron i det vardagliga arbetet för våra lärare, säger Stefan Einarsson, gymnasiechef Uddevalla gymnasieskola.

Först ut att få erbjudande om vaccination är elever och personal vid Östrabo 1, därefter planeras för vaccinationer på Östrabo Y, Agneberg, Margretegärde och Sinclair. Alla elever vid gymnasieskolan får informationsbrev, samtyckesblankett och hälsodeklaration med sig hem. Mer information om klassernas vaccinationstider kommer att finnas i Vklass för elever och vårdnadshavare. Även fristående gymnasieskolor i Uddevalla kommer att få erbjudande om vaccination på plats i sina lokaler.

Uppdaterad information kommer att finnas i coronaloggen på gymnasiets hemsida uddevalla.se/gymnasiet