Nu invigs ny vandringsled vid Skalbankarna

Lördag 4 september invigs en helt ny vandringsled vid Skalbankarna i Uddevalla. Den nya vandringsleden går under namnet Snäckskalstriangeln och är en rundslinga som är 16 kilometer lång. Välkommen till invigning!

En träskylt på ett trästaket med en snäcksymbol över en svart trekant, med texten Snäckskalstriangeln, det är grönska i bakgrunden

Den nya vandringsleden Snäckskalstriangeln är uppmärkt med en symbol med en snäcka.

Snäckskalstriangeln passerar genom tre olika skalgrusområden, naturreservaten Kuröd vid Skalbankarna, Bäveån Nedre och Ramseröd. Varje område har sin speciella natur, flora och fauna. Att vandra hela Snäckskalstriangeln tar mellan 4-6 timmar utan paus.

- Vandringsleden passerar genom väldigt intressanta områden. Kombinationen av de specifika förutsättningarna under istiden som skapade skalbankarna, och att människan sen kom och exploaterade detta skalgrus, har skapat fantastiska miljöer som vi vill visa upp, säger Robert Wahlström, friluftsutvecklare.

Leden är markerad med en snäcksymbol och en svart triangel bakom, och banden som sitter kring stolpar och träd är träfärgade/beige.

Välkommen till invigning av Snäckskalstriangeln!

Program lördag 4 september vid Skalbanksmuseet i Skalbankarna.

  • Annelie Högberg, ordförande i kultur- och fritidsnämnden, inviger den nya vandringsleden Snäckskalstriangeln klockan 11.00.
  • Robert Wahlström, friluftsutvecklare, och Sofia Stengavel, kommunekolog, informerar om Snäckskalstriangeln och delar ut kartor, klockan 10.00-13.00.
  • Testa gärna fiskelyckan i dammen vid Skalbanksmuseet, det är fritt fiske.

Snäckskalstriangeln har finansierats med stöd från den lokala naturvårdssatsningen, LONA.

Mer information om Snäckskalstriangeln och karta

Skalbankarna med Skalgrusmuseet, man ser dammen, de vita skalen i skalbankarna och grönska runtomkring.

Skalbankarna med Skalbanksmuseet.