Nu inviger vi Maria Lundbäcks plats

Lördag 25 september inviger vi Maria Lundbäcks plats vid Kungstorget i Uddevalla. Välkommen till en historisk och fullspäckad dag! Träffa arkeologer och konstnärer, gå på kvinnorättspromenad, träffa historiska kvinnor som kämpade för rösträtt, lyssna på musik och låt dig bli fotograferad i guldramen av självaste Maria Lundbäck - gestaltad i tidsenliga kläder.

Texten Invigning Maria Lundbäcks plats står på ett äldre svartvitt fotografi där man ser fotografen Maria Lundbäck stå vid sin kamera när det är en invigning på Kungstorget med massa åskådare

Maria Lundbäck var verksam som fotograf i Uddevalla från 1880-talet och framåt, och kommunens namnberedningsgrupp har valt namnet.

- Vi har valt namnet Maria Lundbäcks plats då vi behöver lyfta fram fler betydelsefulla kvinnor ur vår historia. Maria Lundbäck var verksam som fotograf i Uddevalla, när man letar efter historiska bilder av staden så stöter man ofta på hennes fotografier. Hon var också aktiv i rörelsen för kvinnlig rösträtt, som firar 100-årsjubileum i år, säger Carl Casimir, kommunantikvarie.

Maria Lundbäcks plats är en plats fylld av Uddevallas historia, placerad i grönskan framför Hasselbackshuset vid Kungstorget. Informationstavlor och kartor längsmed rundade tegelmurar berättar om staden och torgets historia. Här finns också en monter med arkeologiska fynd från utgrävningar i Hasselbacken. Formgivningen av infoskulpturen med information, kartor och tegelmurar är sammanställda och kreerade av formgivaren Pia Hansson och antikvarien Viveka Overland från Bohusläns museum.

Konsten på platsen är till stor del gjord av konstnären Mia Frankedal, som gjort emaljplattor fritt skapade utifrån Maria Lundbäcks foton. Mia Frankedal har också formgivit den höga skulpturen i brons som för tankarna till en förgylld guldram. På en av tegelpelarna i infoskulpturen sitter en korp av brons gjord av konstnär Emma Ströde.

För den som vill lära sig mer om Maria Lundbäck släpps Uddevallas kvinnokarta dagen till ära. I den kan du bland annat bekanta dig med ett flertal av Uddevallas historiska kvinnor och platser med kvinnohistorisk koppling.

Välkommen till invigning av Maria Lundbäcks plats!

Program lördag 25 september

Plats: utanför Hasselbackshuset vid Kungstorget, Uddevalla

11.00 Rösträttspromenad med Jienny Gillerstedt från Bohusläns museum. I slutet av stadsvandringen håller Gertrud Zachau, som spelas av Ulrica Wallin, chef för Fryshuset i Göteborg, tal för kvinnlig rösträtt. Biljetter bokas via nortic.se, max 30 platser. Boka biljetter till Rösträttspromenad kl 11.00

11.30 Kaffe och bulle serveras

11.45 Stadsmusikkåren spelar

12.00 Invigningsprogram

 • Anna Sarsten, avdelningschef kultur, bibliotek och unga, hälsar välkommen
 • Carl Casimir, kommunantikvarie, och Pia Hansson, formgivare, berättar om projektet, form och uppbyggnad
 • Kvinnokartan presenteras. Kerstin Åkare, Ulrica Wallin, Jienny Gillerstedt, Maria Gustavsdotter och Maria Svanborg från Arbetsgruppen Uddevalla kvinnokarta.
 • Hannah Tolf med musiker spelar Kvinnornas medborgarsång
 • Annelie Högberg, ordförande i kultur och fritidsnämnden, inviger Maria Lundbäcks plats
 • Stadsmusikkåren spelar

12.30-14.00 Aktiviteter

 • Visning av arkeologiska fynd från Hasselbacken, Eirik Johansson från Bohusläns museum
 • Konstnär Mia Frankedal finns på plats intill sin skulptur
 • Kvinnokartan släpps och säljs. Kvinnokartan lyfter fram historiska kvinnor i Uddevalla inom olika områden: rösträttskämpar, politiker, konstnärer, författare, äventyrare, egenföretagare och idrottare från år 1850 och framåt. Kartan visar platser med koppling till dessa kvinnor. Representanter från DEA-föreningen för Kvinnohistoriskt museum, Sensus och projektet MOD på Bohusläns museum gestaltar några av dessa historiska kvinnor, bland andra Gertrud Zachau. Mer information om projektet MOD och om Gertrud Zachau i Svenskt Kvinnobiografiskt lexikon
 • Cecilia Ahlsén, fotograf från Bohusläns museum, är klädd som Maria Lundbäck och tar foton på besökare i den förgyllda guldramen
 • Viveka Overland, Bohusläns museum, står vid informationstavlorna och berättar om stadens historia
 • Kompaniet ReAct gör en performance i gatumiljön
 • 13.00 Rösträttspromenad med Jienny Gillerstedt från Bohusläns museum. I slutet av stadsvandringen håller Gertrud Zachau, som spelas av Ulrica Wallin, tal för kvinnlig rösträtt. Biljetter bokas via nortic.se, max 30 platser. Boka biljetter till Rösträttspromenad
 • 14.00 Musikgruppen Krilja, om romerna och deras musik. Föredrag och romsk folkmusik från Ryssland och Östeuropa på Bohusläns museum. Fri entré, men boka biljett via telefon 0522- 65 65 01 eller i receptionen.

Invigningen av Maria Lundbäcks plats är ett samarrangemang mellan Uddevalla kommun och Bohusläns museum.