Krisberedskapsveckan sätter fokus på din beredskap

Nu startar Krisberedskapsveckan, en årlig kampanj för att stärka människors motståndskraft inför kriser och ytterst krig. Årets kampanj vill påminna dig om din viktiga roll i Sveriges beredskap, och lyfter särskilt vikten av att värna vårt öppna samhälle.

En man lämnar över en matkasse till en kvinna som står i dörren till sin lägenhet, hon stöder sig på en krycka

Krisberedskapsveckan som pågår 27 september - 3 oktober uppmärksammar hur vi alla genom enkla gärningar i vardagen kan ta ansvar för den egna beredskapen och samtidigt stärka hela samhällets motståndskraft. Det kan till exempel vara att handla mat åt en granne, vara källkritisk eller att stärka den egna självförsörjningen.

I Uddevalla uppmärksammar en del av de kommunala förskolorna Krisberedskapsveckan genom att göra brandövningar. På exempelvis Parkens förskola genomförs övningar med utvärdering tillsammans med brandansvarig, och ett förberedande material har tagits fram till alla avdelningar för att kunna jobba extra på temat. På Hälle förskola kommer de äldsta barnen att få se en film om brand, en genomgång av vad man behöver komma ihåg vid brand och genomföra en riktig brandövning. Även förskolan Kreatören genomför brandövning.

Krisberedskap och filmvisning på biblioteket

Lördag 2 oktober har du möjlighet att lära dig mer om krisberedskap samt se två aktuella filmer på Uddevalla Stadsbibliotek. Uddevalla civilförsvarsförbund är på plats och informerar om krisberedskap, samt visar film. Filmerna har kopplingar till totalförsvaret - som ytterst ska försvara demokratin, samt till källkritik och påverkan/propaganda, och hur kriser kan påverka demokratin i ett samhälle. Båda filmerna visas i stadsbibliotekets aktivitetsrum.

  • Contagion visas klockan 11.30. Ett dödligt och luftburet virus sprider sig som en löpeld. Det utvecklats till en epidemi/pandemi, och forskarna kämpar för att hitta en lösning innan paniken blir dödligare än sjukdomen.
  • Den blomstertid nu kommer visas klockan 13.30. Det är midsommar och Sverige vaknar upp till ett ekande flyglarm. TV, internet och telefonnätet ligger nere och innan någon inser vad som hänt sker en rad mystiska attacker runt om i landet.

Skydda och värna demokratin

I år firar Sverige 100 år av demokrati. Det vill Krisberedskapsveckan särskilt uppmärksamma genom att lyfta budskap om hur vi i vardagen kan värna vårt lands frihet och självständighet liksom våra mänskliga rättigheter. ”Du är en del av Sveriges beredskap” är årets kampanjbudskap som ska få människor att känna sig delaktiga i arbetet för ett öppet samhälle, ett samhälle som också har kraft att stå emot det som kan hota vår självständighet.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, har initierat kampanjen Krisberedskapsveckan som genomfördes för första gången 2017. Målen är att få fler privatpersoner att reflektera över hur de kan lösa vardagen vid kris och krig, samt skaffa sig en hemberedskap.

Läs mer på dinsakerhet.se Du är en del av Sveriges beredskap

Här ovan kan du se en film från MSB - Adam stärker vår beredskap och värnar om Sveriges demokrati.

Se syntolkad version av filmen Adam stärker vår beredskap och värnar om Sveriges demokrati