Se smarta lösningar i inspirationsmiljön på Ryttaren

Nu öppnar en inspirationsmiljö på Ryttaren café och aktivitetscenter med smarta lösningar inom välfärdsteknik. Här kan du som är äldre, har en funktionsnedsättning eller är anhörig få se och prova på digital teknik som ökar självständighet, trygghet, aktivitet och delaktighet.

Malin Strömberg och Elisabeth Bergström står i ett rum med orange sittpallar i tyg, en grå soffa och vita bord, vita ovala lampor hänger från taket.

Välkommen till vår nya inspirationsmiljö på Ryttaren café och aktivitetscenter, hälsar Malin Strömberg och Elisabeth Bergström.

- Det finns mycket digital teknik som kan hjälpa dig att vara självständig, och som sparar din energi till det du behöver. Hit kan du komma och få mer kunskap om vilken välfärdsteknik vi använder i kommunen, du kan få tips på teknik som kan underlätta din vardag och du kan ställa frågor till oss, säger Elisabeth Bergström, utvecklare välfärdsteknik.

I inspirationsmiljön finns exempelvis en större modell av fjärrkontroll med stora tydliga knappar, som du kan använda för att tända och släcka lampor, och hantera tv och radio med. Den går även att koppla till andra föremål som styrs med en vanlig IR-fjärrkontroll.

Det finns digitala klockor som visar veckodag, datum och tid, och som kan läsa upp denna information på olika språk. I inspirationsmiljön kan du också se hur de kameror ser ut som hemtjänsten erbjuder för fjärtillsyn på natten, och du kan få veta mer om medicingivare, digitala dörrlås och mycket annat. Du kan också få tips om olika slags appar som kan göra livet lättare, exempelvis när du ska laga mat.

På plats finns även olika lösningar som kan underlätta för dig som har kognitiva svårigheter, exempelvis tyngdfilt eller tyngdväst.

- Vi tror att inspirationsmiljön kan bidra till att avdramatisera de tankar en del har kring vad välfärdsteknik är. Hit kan man komma och se hur det fungerar i verkligheten och ställa frågor. Alla som är nyfikna är varmt välkomna hit, säger Malin Strömberg, aktivitetssamordnare på Ryttaren café och aktivitetscenter.

Välkommen till inspirationsmiljön på Ryttaren café och aktivitetscenter

Inspirationsmiljön öppnar vecka 40, då vi enbart tar emot förbokade besök. Ett besök är cirka 45 minuter långt och begränsas till max fem personer.

Du kan förboka dig till ett av passen under perioden måndag 4 oktober – fredag 8 oktober klockan 10.00, 11.00, 13.00 eller 14.00. Anmäl dig till Malin Strömberg, telefon 0522-69 51 02 eller mejla malin.stromberg@uddevalla.se

Efter invigningsveckan, från och med vecka 41, kommer inspirationsmiljön att hålla öppet för drop-in på tisdagar. Då blir öppettiderna:

Tisdagar klockan 10.00-12.00 ojämna veckor

Tisdagar klockan 13.00-15.00 jämna veckor

Mer information om inspirationsmiljön

Välfärdsteknik kan skapa trygghet och självständighet

Uddevalla kommun ingår i ett projekt som leds av Sveriges kommuner och regioner (SKR) som handlar om att öka kunskapen om digitala tjänster och välfärdsteknik. Välfärdsteknik inom äldreomsorgen handlar om att man använder digitala verktyg för att öka äldres självständighet och skapa mer tid för personlig omsorg. Mer information finns på webbsidan Uddevalla digitaliserar för smartare äldreomsorg.

SKR har ett nationellt Kompetenscenter för välfärdsteknik. Centret ska stötta landets kommuner i arbetet med att införa välfärdsteknik i Sveriges äldreomsorg. Mer information på SKR:s webbplats på sidan Kompetenscenter välfärdsteknik

Malin Strömberg och Elisabeth Bergström sitter i en grå soffa och håller i en stor fjärrkontroll med stora tydliga knappar.

I inspirationsmiljön kan du exempelvis testa en stor fjärrkontroll som kan tända och släcka lampor, och kontrollera tv och radio.