Förvarar du frukt och grönt rätt och minskar svinnet?

Imorgon onsdag den 29 september är det internationella matsvinnsdagen som är instiftad av FN. I år lyfter Livsmedelsverket fram hur du bäst förvarar frukt och grönsaker, för att minska risken för svinn. Kommunens kök arbetar kontinuerligt med att minska mängden mat som slängs.

Rödlök, vitlök, apelsin, äpple, nektarin, morötter och vindruvor ligger på en glashylla i ett kylskåp. Ovanför syns en pratbubbla med texten Ta hand om oss

FN:s mål är att halvera det globala matsvinnet till år 2030. Den internationella matsvinnsdagen är ett sätt att få både konsumenter och livsmedelsbranschen att bli medvetna om att alla kan bidra.

Kommunens måltidsservice lagar och serverar mat från förskola upp till gymnasiet, till boende inom äldreomsorg och till de som får matlådor levererade. Varje dag serveras cirka 15 000 lunchportioner. Måltidsservice mäter matsvinn och har som mål att minska svinnet till max 45 gram per portion i genomsnitt (lunch eller middag).

- Personalen i våra kök är väldigt kreativa, många jobbar med ”Andra chansen” - att ta hand om mat som blivit över från dagen innan och göra något nytt av den, säger Karin Nilsson, enhetschef måltidsservice.

Måltidsservice mäter tre olika slags svinn i alla kök under olika perioder. Tallrikssvinn består av de matrester som exempelvis skolbarn eller äldre inte äter upp på sin tallrik. Serveringssvinn är de rester som finns kvar i kantiner och liknande som stått framme i servering, och som inte ska återanvändas. Kökssvinn är det matsvinn som uppstår i själva köken, exempelvis livsmedel som blivit för gamla och måste slängas.

- Det här senaste pandemiåret har vi haft svårt att få en enhetlig bild av svinnet, det har varierat mellan köken. Men vi jobbar hela tiden för att minska matsvinnet – att vara observant på de produkter vi får från grossister, att anpassa antalet lagade portioner vid frånvaro och om möjligt tillaga efterhand, att dokumentera åtgång dagligen och ha det som underlag nästa gång rätten serveras, och att ställa fram lagom mycket mat, gärna i mindre kärl mot slutet av serveringen, säger Karin Nilsson.

Läs mer om internationella matsvinnsdagen på Livsmedelsverkets hemsida

Där får du också tips om hur du förvarar frukt och grönt på rätt sätt för att minska svinnet.