Vildsvin på menyn under måltidens dag
Imorgon torsdag 21 oktober är det Offentliga måltidens dag, en dag som vill sätta fokus på offentliga kök i hela landet. I Uddevalla uppmärksammas dagen genom att vildsvin serveras till barn, elever och äldre. Menyerna har arbetats fram av kockar från förskola, skola och äldreomsorg som provlagat recepten och fått rätterna bedömda av en jury.

Greta Andersson från Hovhults servicehus och Viktoria Christoffersson, Agnebergsgymnasiet, är två av de kockar som provlagat vildsvinsmenyer inför Offentliga måltidens dag.
Det är första gången vildsvin serveras i alla kommunala kök i Uddevalla. Inför Offentliga måltidens dag har tio kockar jobbat fram fyra olika vildsvinsmenyer - anpassade till smakpreferenserna hos barn, ungdomar och äldre.
- Vildsvinskött är lite trendigt just nu, och det är dessutom ett svenskt kött, så det är roligt att vi kan testa det i kommunens kök, säger Markus Johansson, köksmästare i Äsperödsskolans centralkök.
Tillsammans med Jenny Gadd, köksmästare i Ljungskileskolans kök, tog de båda initiativ till en dag då vildsvinsmenyerna arbetades fram tillsammans med kollegor från olika kök i kommunen. Resultatet av denna förberedande dag med tillagning, provsmakning och bedömning blev att följande rätter kommer att serveras imorgon 21 oktober:
- Vildsvinskebab
- Vildsvinsfärsbiffar med ädelost och svampsås
- Vildsvinswok i röd curry
- Viltlasagnette med bechamelsås
Sammanlagt kommer cirka 11 000 lunchportioner med vildsvin att tillagas och serveras till barn, ungdomar och äldre i kommunen.
- Köken har själva fått välja vilken eller vilka menyer som passar bäst för deras matgäster. Vildsvinsfärsbiffarna är det som huvudsakligen serveras de äldre, men vi tror att även några förskolor kan välja det, säger Jenny Gadd.

Kockarna Miguel Oliver Massela, Skogslyckans förskola och Anders Östblom, Hovhults förskola har lagt upp smakportioner av sina vildsvinsfärsbiffar.
Publicerad 20 oktober 2021
Eller kontakta oss
Kommunen@uddevalla.se
0522-69 60 00