Tänk på det här innan du handlar på nätet

Ska du handla på nätet under rean på black week? Konsument Uddevalla ger här några tips för att du som konsument inte ska hamna i en knipa.

en kvinna sitter och handlar något med en laptop framför sig, hon håller i ett mastercard

Konsument Uddevalla tipsar om vad du bör tänka på innan du handlar något via nätet.

- Det är många konsumenter som kontaktar oss som har handlat varor på nätet, som de sedan inte får, eller som överraskas av att de ska betala tull och skatt för sina köpta produkter. Det händer att varorna inte kommer alls trots att man betalat, eller att varan inte motsvarar förväntningarna, säger Lisbeth Svernling, konsumentrådgivare på Konsument Uddevalla.

Inom EU gäller samma konsumentregler som i Sverige, men handlar man varor från länder utanför EU så är gäller inte samma lagstiftning kring konsumenträtt.

- Det kan bli långa processer som inte alltid löser sig, det finns företag som struntar i att skicka varor trots att man betalat för en vara och kontaktat dem. Så tänk igenom ditt köp noga och läs på innan du handlar, säger Mohannad Khalouf, som också arbetar som konsumentrådgivare.

Tips innan du handlar på nätet

  • Jämför priser på den vara du vill handla. Det finns olika sajter på nätet där du kan jämföra priser mellan olika butiker. Kolla upp vad produkten du vill köpa kostar i normalfall, när det inte är rea.
  • Läs villkoren noga. Företagen har villkor som du behöver läsa igenom innan du gör din beställning. Där kan det exempelvis framgå om det kostar pengar att skicka tillbaka en vara du inte är nöjd med.

  • Rycks inte med. Sätt en budget och håll dig till den. Har du råd med det du tänker köpa?

  • Kolla upp företaget och läs omdömen. Googla på företagsnamnet för att få reda på omdömen. Kontrollera att det finns riktiga kontaktuppgifter till företaget, så att du kan nå dem efter ett eventuellt köp om du inte är nöjd.

  • När du handlar varor på nätet så gäller alltid 14 dagars ångerrätt. Det innebär att du alltid kan skicka tillbaka en vara inom 14 dagar om du inte vill ha den. Däremot kan du behöva betala fraktkostnad.

Vill du ha konsumentvägledning?

Konsument Uddevalla kan ge råd och svar på dina frågor kring köp av varor eller tjänster från företag. Du som bor i Uddevalla, Munkedal, Sotenäs, Strömstad och Tanums kommuner kan kostnadsfritt få denna rådgivning.

Mer information om Konsument Uddevalla