Uddevalla är filmkommun 2022

Uddevalla har blivit utvald av Göteborg Film Festival till att vara en av fyra filmkommuner 2022. Det innebär ett stort fokus på film i Uddevalla under året både för allmänheten och för skolan.

Biograf Draken i Göteborg, man ser en skylt i röd neon med ordet Draken och folk som är utanför en byggnad, det är mörkt ute

Uddevalla är utvald till filmkommun 2022 av Göteborg Film Festival. Pressbild: Göteborg Film Festival

På fredag 28 januari är det premiär för Göteborg Film Festival. Planen var att visa premiärfilmen med tillhörande filmisk salong på Bohusläns museum, men med anledning av pandemin blir detta fysiska arrangemang inte av. Däremot går det att följa premiären och filmfestivalen online.

Extra utomhusbio och bio för skolan

Uddevalla som är filmkommun kommer att ordna en extra utomhusbio till sommaren, biovisningar för skolan under våren och lokala biovisningar kopplat till Prisma, festivalen för barn och unga i oktober. Samarbete kommer att ske med Filmis Uddevalla filmstudio, Bohusläns museum och Biostaden Uddevalla.

- Det är härligt att Uddevalla blivit utvald till filmkommun igen, vi hade ett lyckat och fördjupat samarbete med Göteborg Film Festival under 2018. Att vi har fått detta förtroende igen känns som ett tecken på att festivalen tycker det är bra att göra arrangemang med oss här i Uddevalla, säger Charlotta Byberg, kultursamordnare.

Härlig energi och engagemang i stan

Som filmkommun kan det även bli mer filmskapande kopplat till olika verksamheter till exempel under sommarlovet. Uddevalla kommer precis som tidigare att arrangera Corax kortfilmsfestival för unga under våren och planerar för ytterligare biovisningar utomhus under sommaren.

- Det känns otroligt fint att kunna fortsätta det fantastiska samarbete som Uddevalla och Göteborg Film Festival påbörjade för några år sedan. För så mycket härlig energi och engagemang det finns i stan! Vi känner oss så peppade på att kunna ta vid där vi slutade sist och fortsätta att utveckla samarbetet mot nya kreativa höjder, säger Erika Olsson, Göteborg Film Festival.

Mer information om Göteborg Film Festival

Logotyp med texten Filmkommun 2022 Uddevalla