Du som är äldre - låna surfplatta och träffa nya vänner digitalt

I Uddevalla kan du som är äldre delta i digitala livsberättargrupper och träffa nya bekanta. Är du 75 år och äldre kan du låna surfplatta på biblioteket och lära känna den digitala världen i din egen takt.

En person använder en surfplatta och pekar på skärmen.

Låna en surfplatta på biblioteket och lär känna den digitala tekniken.

Uddevalla kommun arbetar för att öka den digitala delaktigheten bland äldre, så att fler känner sig trygga med att använda digital teknik. Med kunskap i den digitala världen blir det till exempel lättare att använda e-tjänster och att hålla kontakten med nära och kära på distans. Uddevalla är därför med i det nationella nätverket Digidel som arbetar för att öka den digitala delaktigheten i hela Sverige.

Utlåning av surfplattor till dig som är 75 år eller äldre

Uddevalla bibliotek erbjuder surfplattor för hemlån till invånare som är 75 år eller äldre. Man kan låna en surfplatta under fyra veckor tillsammans med en användarmanual med flera matnyttiga tips. Tanken är att man ska kunna träna på tekniken på egen hand i lugn och ro.

Du hittar mer information om utlåning av surfplattor genom att besöka biblioteket eller genom att titta på bibliotekets webbplats: Låna surfplatta - Uddevalla bibliotek
Du kan också kontakta bibliotekarie Tobias Nordberg på telefon 0522- 69 65 32.

Träffa nya bekanta i digital livsberättargrupp

Det finns också möjlighet att knyta nya vänskapskontakter genom digitala livsberättargrupper för äldre från 62 år och uppåt. En livsberättargrupp består av 4 - 6 personer som träffas i videosamtal under 10 veckor och delar med sig av minnen och berättelser. Livsberättargrupperna bygger på en metodik från Stadsmissionen och leds av utbildade samtalsledare. Alla deltagare får låna en surfplatta och får hjälp och stöd med att komma i gång med tekniken.

- Tack vare samtalsmetodiken går det snabbt för deltagarna att lära känna varandra, vilket skapar trygghet och förtroende i gruppen, säger Jana Persson Edgren som är utvecklare på socialtjänsten.

Om du vill veta mer om livsberättargrupperna, och kanske delta i en grupp, är du välkommen att kontakta Malin Strömberg på telefon 0522-69 51 02 eller via mejl malin.stromberg@uddevalla.se Du kan också se på film om grupperna och läsa mer i den tidigare nyheten Digital livsberättargrupp för seniorer blev succé

Mer om Digidel

Syftet med det nationella nätverket Digidel är att:
”Alla ska våga, vilja och kunna ta del av internet, med dess möjligheter till delaktighet i den digitala samhällsutvecklingen, tillgång till tjänster, service, information, utbildning och underhållning.”

Du hittar mer information om Digidel och Digidelcenter på nätverkets webbplats: Digidelnätverket Digidelnätverket