Visa dubbel omtanke på alla hjärtans dag

Rosor och choklad tillhör skaran av världens mest populära presenter, inte minst till alla hjärtans dag den 14 februari. Vill du visa dubbel omtanke? Välj Fairtrade-märkta produkter eller blommor.

Rosor i ljusrosa och vitt

Visa dubbel omtanke om du ger bort blommor på alla hjärtans dag. Foto: Fairtrade Sverige

På den svenska marknaden säljs runt 101 miljoner rosor varje år. En stor del kommer från länder med utbredd fattigdom i östra Afrika. Hur ser levnadsvillkoren ut för de som producerat dessa rosor eller plockat kakaofrukten?

- Det handlar om svåra arbetsförhållanden i länder med utbredd fattigdom där mänskliga rättigheter inte respekteras. Som konsument kan du göra ett aktivt och enkelt val i butiken och bidra till förändring. Välj rättvist handlade produkter som Fairtrade, säger Jenny Olsson, samordnare för Uddevalla Fairtrade City.

Uddevalla kommun är en Fairtrade City, som är en diplomering till kommuner som engagerar sig för etisk konsumtion. Diplomeringen innebär att kommunen lever upp till kriterier som rör etisk upphandling och driver ett aktivt informationsarbete. Fairtrades kriterier stämmer väl överens med kommunens arbete för hållbar utveckling och Agenda 2030.

- Vi som kommun kan göra skillnad för utsatta människor genom att ställa tuffa sociala krav bland annat vid upphandling. Kommunen har nya mål för 2022-2024, målen innebär att 100 procent av det kaffe, te, chokladdryck och bananer som köps in ska vara Fairtrade-märkta produkter, säger Jenny Olsson.

Mer information om Fairtrade City

Fairtrade Sverige