Hjärtstartare på vård- och omsorgsboenden kan rädda liv

Har en akut situation uppstått, är någon livlös? Nu finns hjärtstartare tillgängliga på 12 kommunala vård- och omsorgsboenden runtom i Uddevalla kommun. Hjärtstartarna kan rädda liv fram till dess att ambulans är på plats.

Två kvinnor och en man står framför Södertull vård- och omsorgsboende. Mannen håller upp en gul rund väska som innehåller hjärtstartaren.

Edina Cehic, sektionschef socialtjänsten, Stefan Skoglund, ordförande socialnämnden, samt Piengpid Svensson, enhetschef Södertull vård- och omsorgsboende visar upp en av de hjärtstartare som nu finns på kommunens vård- och omsorgsboenden.

Det är socialtjänsten som köpt in hjärtstartarna, som kan hanteras även av personer som inte är utbildade i hjärt- och lungräddning. Hjärtstartarna är automatiska och ger instruktioner om hur man ska gå tillväga steg för steg, när de har aktiverats. Maskinen känner av om hjärtat är igång på den person som är livlös, och kan utföra analyser. Hjärtstartarna kan hålla igång hjärtat fram till dess att ambulanspersonal är på plats och kan fortsätta livräddande insatser.

Tillgång till hjärtstartare dygnet runt

Syftet med att ha hjärtstartare på kommunens vård- och omsorgsboenden är att de ska kunna användas för besökare, personal eller allmänhet, om en livshotande situation skulle uppstå inne på boendet eller i närheten utanför. Vid behov kan hjärtstartaren också användas för de som bor på vård- och omsorgsboendet.

- Att det finns tillgängliga hjärtstartare i samhället är en sak som uppmärksammats av våra medborgare. Våra vård- och omsorgsboenden är bemannade dygnet runt, vilket är en fördel då man kan få tillgång till hjärtstartarna oavsett dag och tid. Vi vill skapa ökad trygghet för medborgarna på detta sätt, säger Stefan Skoglund, (S), ordförande i socialnämnden.

 

hjärtstartaren finns i en gul väska som hänger under en grön skylt med texten hjärtstartare och en hjärtsymbol

Så här ser det ut där hjärtstartarna finns.

Spårbara och kopplade till GPS

Hjärtstartarna är spårbara och kopplade till GPS. Det underlättar både för den som snabbt behöver få tag på en hjärtstartare, och för larm- och ambulanspersonal att få exakt position för den person som behöver akut hjälp. Hjärtstartarna kommer också att registreras i hjärtstartarregistret, så att de blir tillgängliga och att man kan bli hänvisad till närmaste hjärtstartare i olika appar.

- Vi har fått väldigt bra respons från vår personal, de tycker det är skönt att det finns en hjärtstartare i huset och de har fått information om hur maskinen fungerar. Det här är en extra trygghet för oss, säger Piengpid Svensson, enhetschef Södertull vård- och omsorgsboende.

Här finns det hjärtstartare

Arödsdal
Kaprifol
Kilbäcken
Norgården
Norrtull
Rosenhäll
Rotviksbro
Skogslyckan
Södertull
Trubaduren
Västanvinden
Österängen

Hjärtstartaren är en rund liten maskin med en grön knapp för start och illustrationer som visar hur den ska användas

Hjärtstartaren är enkel att använda även för den som är ovan. Maskinen ger instruktioner till användaren när den aktiveras via den gröna knappen.