Fira demokratin och var röstmottagare i valet
Sebastian Johansson berättar om uppdraget som röstmottagare, och varför det är så viktigt med valresultat som alla kan lita på. Nu söker Uddevalla kommun dig som vill arbeta som röstmottagare i årets val.

- Det är viktigt för vårt land och för vår demokrati att vi hjälps åt och ställer upp, säger Sebastian.
År 2022 är det valår och söndagen den 11 september är det val till riksdag, region- och kommunfullmäktige. Uddevalla kommun söker därför röstmottagare som kan arbeta i kommunens vallokaler på valdagen.
Att arbeta som röstmottagare är inte ett politiskt utan ett administrativt uppdrag, som du får betalt för. Om du är intresserad av uppdraget finns mer information på webbsidan www.uddevalla.se/val .
Fyra frågor till röstmottagare Sebastian Johansson
I den här intervjun får du träffa kommunsekreterare Sebastian Johansson som har arbetat som röstmottagare vid valen 2014 och 2018. Här svarar Sebastian på fyra frågor om hur det är att vara röstmottagare.
Vad är det som gör att du har valt att arbeta som röstmottagare?
Det är spännande att få en inblick i hur valprocessen fungerar, och man känner att man är med om något viktigt. Dessutom är det roligt att jobba tillsammans med andra röstmottagare och man möter människor man inte skulle ha träffat annars. Det är god stämning, mycket skratt och fokuserat arbete.
Vad är det bästa med att vara delaktig i valarbetet?
De senaste åren har vi sett tråkiga exempel på när allmänna val runt om i världen har ifrågasatts, och vilka följder det får för förtroendet för demokratin. Det bästa med att vara röstmottagare är därför att man är med och bidrar till ett korrekt genomfört val, som alla kan lita på.
Har du något särskilt minne från din tid som röstmottagare som du vill dela med dig av?
Ja, jag var med om en ganska speciell händelse i vallokalen där jag arbetade vid senaste valet. Någon hade lämnat ett misstänkt föremål utanför vallokalen vilket ledde till misstanke om bomb, det gjorde i sin tur att polisens nationella insatsstyrka kopplades in.
Lyckligtvis var det ingen bomb, utan en sopsäck med skräp, men vallokalen fick stänga snabbt. Men inom mindre än en timme hade valkansliet ordnat med en ny lokal och fixat nya röstlängder samt valsedlar, så valet kunde fortsätta. Det visar vilken robust och smidig organisation vi har kring våra allmänna val.
Har du något särskilt tips till blivande röstmottagare?
Sedan 2018 firar vi demokratijubileet för att uppmärksamma att det är 100 år sedan Sverige införde allmän och lika rösträtt. Att vara röstmottagare är ett fint sätt att vara med och fira demokratin på.
Så fungerar det att arbeta som röstmottagare
Uppdraget som röstmottagare är inte politiskt utan administrativt och du får betalt för din insats. Du bidrar till att genomföra ett rättssäkert val och att upprätthålla demokratin. Du ska bland annat hålla ordning i vallokalen, hjälpa väljare, samt räkna rösterna när vallokalen har stängt. Läs mer på www.uddevalla.se/val där du också kan göra din intresseanmälan.
Publicerad 31 mars 2022
Eller kontakta oss
Kommunen@uddevalla.se
0522-69 60 00