3D print-kurs för företagare i Uddevalla

För dig som är företagare i Uddevalla kommun och intresserad av att lära dig använda en 3D-printer, erbjuder vi nu en gemensam kurs på kvällstid. Under kursen kommer du, tillsammans med andra företagare, lära dig grunderna i 3-D printing; att skapa enklare modeller och prototyper och kunna rita självständigt för mindre och enklare 3D-modeller för utskrift på en 3D-skrivare.

3D-skrivare

I kursen får du lära dig grunderna om hur 3D-teknik fungerar och vi kommer att fokusera på de vanligaste teknikerna för mindre och hobbyskrivare, för att du lätt ska kunna fortsätta utvecklas på egen hand. Vi går in på olika programvaror som kan användas för att skapa och exportera för printing på en 3D-skrivare. Alla program vi använder är gratis att använda och ger en bra grund även om du senare vill avancera till andra mer komplexa verktyg. Vi avslutar kursen med att gemensamt gå igenom de olika alster som skapats och de svårigheter och lösningar som vi stött på. En stor del av kursen går vi igenom hur man skapar egna, enklare 3D-modeller. Samt hur man kan hitta redan skapade modeller, både gratis och mot en mindre kostnad, om man inte vill börja från början. Kursen består därför av mycket eget arbete men med stöd och uppföljning under kurstillfällena.

Så fungerar kursen
Kursen omfattar 3 kursdelar (á 3 timmar vardera) och vi träffas fysiskt i Uddevalla men har läraren Johan Olson med oss på distans via videomöte. Tillsammans med läraren möts vi för att lyssna, lära och diskutera. Uddevalla kommun kommer att ha två 3D-printar i lokalen som ni kan öva på. Beroende på intresse och ambitionsnivå bör du lägga mellan tre och fyra timmar per vecka på kursen.

För vem?
Kursen är mycket grundläggande och du förutsätts inte ha några kunskaper om 3D innan du deltar. Men du bör ha god dator- och internetvana.

Material
Vill du skriva ut kan du skicka dina filer för utskrift till en av flera möjliga utskriftslösningar på nätet (vi går igenom detta under kursen) eller om du vill skriva ut på skrivaren i lokalen finns även filament (material för utskrift) tillgängligt.

Kursstart
Det finns i nuläget inget bestämt startdatum för kursen utan det sätts när vi har tillräckligt många intresserade deltagare.

Intresserad?
Anmäl ditt intresse via formuläret nedan så återkommer vi.

Kursen kostar 1500 kr/person men Uddevalla kommun sponsrar med halva avgiften så kostnaden för att delta är 750 kr/person (max en person från varje företag).

Ledare
Johan Olson är kursledare med lång erfarenhet av 3D-printing efter att själv importerat sin skrivare från Kina för många år sedan. Under resans gång har Johan lärt sig mycket om vad som går och inte går att göra på ett bra sätt i en 3D-skrivare. Han har komprimerat ner de bästa tipsen och de vanligaste felen i en kort introduktion till 3D-printing i denna kurs. Johan studerade till att börja med till ingenjör och senare ekonomi men har under många år arbetat med produktutveckling i olika former inom främst med-tech sektorn. Under pandemins start var han med och bidrog till utveckling av nya skydd och hjälpte till med godkännande processer mm. 3D-printing är en hobby som ger en möjlighet att stödja andra och han har hjälpt till att skriva ut delar till vakteläggs produktion, ställ till konstverk och delar till en mängd andra olika områden. Johan klassificerar sig dock fortfarande inte som expert utan som en van användare som kan hjälpa dig in i 3D-printing så att du kan fortsätta med det som hobby eller för att skapa saker för eget bruk eller andra. Våra ledare har relevanta ämneskunskaper och erfarenhet av att leda studiecirkel. Ledaren genomgår Medborgarskolans pedagogiska grundkurs som är anpassad för vuxenutbildning. Genom ett utbildningsprogram ges våra ledare möjlighet till såväl personlig som pedagogisk utveckling, en viktig del av Medborgarskolans kvalitetsarbete.

Plats: Pipfabriken, Gustav Mattssons väg 2

Arrangör: Uddevalla kommun i samarbete med Medborgarskolan

Kostnad: 750 kr för tre kurstillfällen

Vid frågor kontakta

Anneli van Roijen, Utvecklare, Uddevalla Kommun
anneli.vanroijen@uddevalla.se, 0522 69 61 49

Det finns 9 lediga platser kvar.

Vill du få våra nyhetsbrev för att löpande få information och inbjudningar av oss i Uddevalla kommun? * (obligatorisk)

Samtycker du/ni till att dina personuppgifter i form av namn, bild, film eller ljudupptagning, som vi inhämtat vid detta tillfälle, får användas för publicering på Uddevalla kommuns webbsida, näringslivstidning och sociala medier? * * (obligatorisk)