Bli röstmottagare i valet - gör en värdefull insats för demokratin

Malin Rundström berättar om rollen som röstmottagare och väcker medvetenheten om att rösträtt och fredliga val inte alltid är en självklarhet.

Foto på Malin Rundström.

- Det är viktigt att använda sin rösträtt, säger Malin Rundström.

År 2022 är det valår och söndagen den 11 september är det val till riksdag, region- och kommunfullmäktige. Uddevalla kommun söker därför röstmottagare som kan arbeta i kommunens vallokaler på valdagen.

Att arbeta som röstmottagare är inte ett politiskt utan ett administrativt uppdrag, som du får betalt för. Om du är intresserad av uppdraget finns mer information på webbsidan www.uddevalla.se/val .

Fyra frågor till röstmottagare Malin Rundström

I den här intervjun får du träffa jurist Malin Rundström som började som röstmottagare vid valet 2002. Här svarar Malin på fyra frågor om uppdraget.

Vad är det som gör att du har valt att arbeta som röstmottagare?

Det började med att jag blev tillfrågad av en kompis som jobbade med valet i Uddevalla kommun. Jag tyckte att det var både roligt och intressesant och har varit aktiv sedan dess. Det är viktigt att använda sin rösträtt, och jag tar alltid med mig mina barn när det är dags för mig själv att rösta.

Vad är det bästa med att vara delaktig i valarbetet?

Valdagen är en stor dag och man gör något konkret för landets demokrati. En härlig bonus är alla intressanta människor man träffar och arbetar med.

Har du något särskilt minne från din tid som röstmottagare som du vill dela med dig av?

Ja, det var ett tillfälle i Agnebergshallen som verkligen har satt sig i minnet. En man kom in och ville rösta, men eftersom det inte fanns beväpnade vakter eller polis på plats, tvivlade han på valets legitimitet. Det fick mig att inse att många av oss tar vår rösträtt för given, och att det inte är självklart att kunna rösta på ett fredligt vis i alla länder.

Varför tycker du att man ska arbeta som röstmottagare?

Om man tycker om människor samt ordning och reda är det bara att prova på. Det är en spännande erfarenhet att vara delaktig i valet, och erfarenheter kan man aldrig få för mycket av.

Så fungerar det att arbeta som röstmottagare

Att arbeta som röstmottagare är inte ett politiskt utan ett administrativt uppdrag, som du får betalt för. Du bidrar till att genomföra ett rättssäkert val och att upprätthålla demokratin. Du ska bland annat hålla ordning i vallokalen, hjälpa väljare, samt räkna rösterna när vallokalen har stängt. Du hittar mer information på webbsidan www.uddevalla.se/val .