Gymnasieelev från Uddevalla till landslaget för Unga forskare

Gymnasieeleven Lovis Bergstrand som går naturvetenskapligt program på Östrabo 1 har kommit med i svenska landslaget för Unga forskare. Det innebär att hon i maj ska vara med och representera Sverige under VM i Atlanta i USA. Hon har dessutom varit med och tävlat i Lund tidigare i april i samband med uttagningen till det svenska Kemiolympiadslaget.

Lovis Bergstrand

Lovis Bergstrand är uttagen till Sveriges Unga forskningslandslag 2022. Foto: Ola Jacobsen

Sveriges Unga Forskningslandslag 2022 består av landets mest lovande unga talanger inom forskning och vetenskap. Deltagarna, däribland Lovis Bergstrand, kommer att få vara med i världens största vetenskapstävlingar under året och tävla för Sverige.

Lovis blev uttagen till forskningslandslaget med sin rapport ”Hur kan förändringar i nederbörd påverka marina ekosystem i Skagerrak? En studie av hur överbelastning på avloppsreningsverk påverkar tillväxten av olika arter av växtplankton”. Juryns motivering är: “En välarbetad rapport som behandlar frågeställningen teoretiskt såväl som experimentellt. Författaren visar stor förståelse för ämnet i sin presentation.”

Lovis Bergstrand var i början av april också i Lund där hon var bland de tolv elever som visade bäst resultat i uttagningsprovet till Kemiolympiaden.

Mer information om Sveriges Unga Forskningslandslag 2022

Kemiolympiaden, Svenska Kemisamfundet