Dieselutsläpp i Byfjorden – undvik bad

Cirka 4 000 liter dieselolja har läckt ut i vattnet i Byfjorden i höjd med Sörvik. Utsläppet har färdats vidare utåt i fjorden och huvudsakligen ansamlats i en vik vid Fröland, där oljan nu avgränsas med länsar för att förhindra ytterligare spridning. Lukt av dieselolja har även noterats vid Sunningen. Allmänheten uppmanas att undvika bad, och att inte låta hundar bada på de platser där dieselolja finns i vattnet.

Olja med röd läns runt i vattnet

Uddevalla hamn med stöd av miljörestvärdeledare och räddningstjänstens personal arbetar just nu tillsammans med entreprenör för att få upp och forsla bort dieseloljan vid Fröland. Dieseloljan är så kallad miljödiesel, som består av 20 procent rapsolja.

Kustbevakningen, polisen och Uddevalla kommun är också delaktiga i arbetet med kartläggning av var utsläppet hamnat i fjorden. Räddningstjänsten har under torsdag eftermiddag varit på plats med båt och kontrollerat vattnet vid Ammenäs och Sunningen, men inte kunnat se någon dieselolja. Däremot har räddningstjänsten noterat att det luktar diesel vid Sunningen.

Undvik bad och låt inte hundar bada

Allmänheten uppmanas att inte bada på de platser där det finns dieselolja i vattnet, och inte heller låta sina hundar bada i detta vatten.

- Dieseloljan luktar starkt och är ohälsosam att få i sig, den bildar en fet, färgskimrande hinna och kan även se lite brunaktig ut. Dieselolja dunstar men innan den försvunnit från vattnet behöver man vara uppmärksam och undvika bad, och inte låta hundar bada, säger Mikael Gard, insatsledare Räddningstjänsten Mitt Bohuslän.

Målsättningen är att kunna få upp de allra största mängderna av dieseloljan vid Fröland idag torsdag.