Var med om något viktigt – bli röstmottagare i valet

Catharina Kristiansson tycker det är viktigt, roligt och högtidligt att arbeta som röstmottagare. Lär dig mer om vad en röstmottagare gör och bidra till demokratin du också.

Foto på Catharina Kristensson som står utomhus i naturen.

- Vår rösträtt är vår chans att visa vad vi tycker, säger Catharina Kristiansson.

År 2022 är det valår och söndagen den 11 september är det val till riksdag, region- och kommunfullmäktige. Uddevalla kommun söker därför röstmottagare som kan arbeta i kommunens vallokaler på valdagen.

Att arbeta som röstmottagare är inte ett politiskt utan ett administrativt uppdrag, som du får betalt för. Om du är intresserad av uppdraget finns mer information på webbsidan www.uddevalla.se/val .

Tre frågor till röstmottagare Catharina Kristiansson

Till vardags arbetar Catharina Kristiansson i en bokhandel, men när det är dags för val ställer hon också upp som röstmottagare. Sedan kyrkovalet 2005 har Catharina varit med på alla allmänna val, EU-val och kyrkoval. Här svarar hon på tre frågor om uppdraget som röstmottagare.

Vad är det som gör att du har valt att arbeta som röstmottagare?

Jag började som röstmottagare i kyrkovalet 2005 eftersom min pappa satt i kyrkorådet i Uddevalla då. Sedan dess har jag fortsatt eftersom jag tycker det är roligt och viktigt att bidra till demokratin. Vi ska verkligen ta till vara på vår rösträtt och ta chansen att visa vad vi tycker.

Vad är det bästa med att vara delaktig i valarbetet?

Det är att man gör en insats samtidigt som man träffar mycket folk. Dessutom är det kul att jobba tillsammans med andra röstmottagare, och det är alltid en trevlig och hjälpsam stämning. Alla är där för att man vill bidra till ett korrekt och demokratiskt val, vilket ger en fin gemenskap.

Varför tycker du att man ska arbeta som röstmottagare?

Valdagen är en högtidlig dag som det känns bra att vara en del av. Om man är noggrann, social och tycker om att möta människor ska man definitivt vara med.

Så fungerar det att arbeta som röstmottagare

Att arbeta som röstmottagare är inte ett politiskt utan ett administrativt uppdrag, som du får betalt för. Du bidrar till att genomföra ett rättssäkert val och att upprätthålla demokratin. Du ska bland annat hålla ordning i vallokalen, hjälpa väljare, samt räkna rösterna när vallokalen har stängt. Du hittar mer information på webbsidan www.uddevalla.se/val .