Får flyktingar från Ukraina arbeta i Sverige?

Just nu kommer många frågor till kommunen om flyktingar från Ukraina kan söka arbete när de kommit till Sverige. Alla flyktingar som fått beslut från Migrationsverket om tidsbegränsat uppehållstillstånd enligt massflyktsdirektivet har rätt att arbeta här precis som vem som helst.

Flygfoto över Uddevallabron en sommarkväll

Flyktingar från Ukraina som fått beslut från Migrationsverket om tidsbegränsat uppehållstillstånd enligt massflyktsdirektivet har rätt att arbeta här.

- Flyktingar från Ukraina behöver inte söka ytterligare tillstånd för att få arbeta, det räcker att de har fått sitt beslut från Migrationsverket. Efter att de fått sitt beslut är det bra att kontakta Skatteverket för att ansöka om svenskt samordningsnummer, då flyktingar inte får svenska personnummer. Det ska gå bra att söka arbete före man får sitt samordningsnummer, men däremot krävs det ett samordningsnummer för att registrera sig på arbetsförmedlingen. Det är även viktigt med samordningsnummer för att få bankkonto på en svensk bank, säger Said Osman, integrationsstrateg.

Arbetsförmedlingen och Skatteverket har mer information om vad som gäller kring arbete, anställning och skatt för flyktingar från Ukraina.

Mer information

Ansök om skydd enligt massflyktsdirektivet, Migrationsverket

För dig från Ukraina som söker arbete Ви з України? - Arbetsförmedlingen

Skatteverket – information till dig som kommer till Sverige från Ukraina

Arbetsförmedlingen och Skatteverket finns på Statens servicecenter på Lilla Norrgatan 1, Uddevalla Uddevalla servicekontor - Statens servicecenter

Är du arbetsgivare och vill anställa flyktingar från Ukraina?

Svenskt näringsliv har en checklista för dig som arbetsgivare Arbetsgivare kan hjälpa ukrainska flyktingar till jobb

Eller kontakta oss

Telefonikon

0522-69 60 00