Medicingivaren Erik ger Agneta trygghet i vardagen

Fyra gånger om dagen påminner den digitala medicingivaren Erik om Agneta Johanssons mediciner. Titta på filmen ”Att ha en medicingivare” som ger en inblick i hur välfärdsteknik kan skapa trygghet och självständighet.

Foto på en digital medicingivare som står på ett bord. Medicingivaren är rund och har en stor knapp på framsidan.

Medicingivaren påminner om medicinen i rätt tid.

Agneta Johansson är en av de Uddevallabor som har en digital medicingivare i sitt hem. Medicingivaren talar om när det är dags att ta medicin, och ser till att det blir rätt dos. Hemtjänsten fyller på medicingivaren med doseringspåsar med jämna mellanrum. Om Agneta skulle missa att ta en påse, skickar givaren en felsignal till hemtjänsten som gör ett hembesök.

- Jag kallar min medicingivare för Erik och tycker det är tryggt att bli påmind om medicinen. För jag behöver mina mediciner och känner fort om det blir tokigt, säger Agneta.

Välfärdsteknik för stöd i hemmet

Medicingivaren är ett exempel på välfärdsteknik som innebär att man använder digitala hjälpmedel som stöd i hemmet. Digitala trygghetslarm och digitala nycklar är andra exempel på välfärdsteknik.

I filmen ”Att ha en medicingivare” berättar Agneta och sjuksköterska Emmy Karfunkel och undersköterska Daniel Hultgren mer om medicingivaren används och fungerar.

En syntolkad version av filmen finns på Uddevalla kommuns YouTubekanal:
Trygghet och självständighet med medicingivare - syntolkad film

Uddevalla kommun deltar i nationellt projekt om välfärdsteknik

Uddevalla kommun är en av 10 modellkommuner i Sverige som deltar i ett nationellt projekt om välfärdsteknik. Projektet drivs av Sveriges kommuner och regioner (SKR) som också håller på att bygga upp ett nationellt Kompetenscenter för välfärdsteknik.

Du hittar mer information om projektet och Uddevallas arbete här på uddevalla.se och på SKR:s webbplats: