9 av 10 ungdomar vill att föräldrar pratar med dem om alkohol inför Valborg

Undersökningar visar att ungdomar vill att deras föräldrar pratar med dem om alkohol. Behöver du råd för hur du som förälder ska prata med ditt barn? Drogfri Ungdom i Uddevalla vägleder dig i hur du hjälper ungdomar att göra goda val för hälsan och för framtiden.

Eld med ungdomar som grillar marshmallows.

Valborg stundar och enligt nya undersökningar har trenden som tidigare visat en minskad alkoholkonsumtion bland högstadieelever vänt och fler ungdomar väljer idag att dricka alkohol. För att bromsa denna utveckling behövs din hjälp som förälder eller viktig vuxen.

Det finns mycket du kan göra och eftersom du är den viktigaste personen för ditt barn är ditt ställningstagande betydelsefullt för ditt barns alkoholdebut. Ju tydligare du visar vad du förväntar dig, desto enklare är det för din tonåring att själv ta ställning eller följa det du bestämt. Finns där för ditt barn, visa att du bryr dig och att du gärna lyssnar på ditt barn. Det är också viktigt att vara tydlig med vad som gäller och vad ni står för.

Råd inför Valborgshelgen

Det kanske känns svårt eller främmande att ta diskussionen om alkohol. Här kommer några tips:

  • Prata med ditt barn om alkohol och fråga vad de tänker och känner. Visa att du finns och att du bryr dig.
  • Låt ditt barn vara ute och ha kul men fråga vad ditt barn ska göra under kvällen och vem de ska hänga med. Ha även kontakt med deras föräldrar.
  • Var nåbar och nykter om du behöver finnas som stöd eller hämta vid behov.
  • Var nåbar på sms och telefon under hela kvällen. Ring gärna ett videosamtal senare på kvällen.
  • Köp inte ut alkohol till minderåriga! Det finns inget som visar på att unga som får alkohol av sina föräldrar dricker mindre, snarare tvärt om.
  • Enligt en undersökning från CAN visar att varannan 16-åring skulle avstå från att skaffa alkohol om de får ett nej från någon de känner.

Mer information

Här finns lite mer fakta och tips om ungdomar och alkohol. Allt för att göra tonårstiden lite lättare – både för dig och din tonåring!

Läs mer på tonårsparlören.se

Lyssna till podden Tonårsparlören(från 2021) på svenska och engelska på Spotify.

Tack för att du är en klok vuxen som pratar med ditt barn och hjälper hen att göra bra val.
Som förälder och viktigt vuxen gör du skillnad!

Drogfri Ungdom önskar er alla en fin Valborgsmässoafton! Tveka inte att höra av dig om du har några frågor eller funderingar, hälsar

Jasmin Nuhanovic, Unni Norén och Miranda Gjelseth

Eller kontakta oss

Telefonikon

0522-69 60 00