Filmbranschen får efterlängtat lärlingsprogram i Uddevalla

Svensk film och tv går bättre än någonsin, och efterfrågan på filmer och tv-serier ökar hela tiden. Den stora tillväxten i branschen innebär ett stort behov av nya filmarbetare - och det snabbt. Därför lanseras nu Sveriges första filmlärlingsutbildning i Uddevalla.

En kvinna står och filmar med en stor filmkamera på stativ

Uddevalla Vuxenutbildning har tagit initiativet att tillsammans med Yrkesnämnden för Film & TV starta upp en 1-årig lärlingsutbildning för blivande filmarbetare i Västra Götaland.

- Vi är mycket stolta över att tillsammans med Yrkesnämnden skapa denna unika utbildning, Uddevalla har lång erfarenhet av lärlingsutbildningar och området har en stark tradition av filmskapande, så förutsättningarna är perfekta, säger Lena Jannesson Hagman, rektor på Uddevalla Vuxenutbildning.

Även Yrkesnämnden för Film & TV är glada över att lärlingsutbildningen startar i höst, eftersom branschens behov av arbetskraft är större än någonsin.

- Lärlingsprogrammet blir ett snabbspår in i branschen. På ett år kan du få tillräckligt med praktisk arbetslivserfarenhet och branschkunskap för att kunna arbeta som filmarbetare - och arbetstillfällena är många, säger Charlotte Gimfalk, verksamhetsledare för Yrkesnämnden för Film & TV.

Det är över 100 olika yrkesroller som är inblandade när en film blir till - chaufförer, snickare, elektriker, ljudtekniker, kostymörer, rekvisitörer, klippare och VFX-artister, för att bara nämna några få.

- Utbildningen är av den anledningen medvetet utformad på ett brett sätt, och de som väljer att gå den har möjlighet att rikta in sig på det de är mest intresserade av, säger Lena Jannesson Hagman.

Läs mer om utbildningen Filmarbetarlärling

Yrkesnämnden för Film & TV