Utställning om fristad för förföljda på Galleri Vitt brus

Från och med lördag 30 april kan du se en ny utställning på Galleri Vitt brus. Utställningen heter Fristad - ett svar på förföljelse och förtryck. Uddevalla är sedan 2015 en tillfällig fristad för förföljda författare, journalister, konstnärer, musiker och andra kulturutövare.

En illustration med svarta penseldrag, man kan ana text och bilder under det svarta. I mitten står texten Fristad ett svar på förförjelse och förtryck

Fyra fristadsstipendiater, kvinnor och män från olika länder och med olika yrken, har bidragit med sina livsberättelser och erfarenheter i vandringsutställningen på Galleri Vitt brus. Utställningen berättar om fristadsarbetet i världen, Sverige och Uddevalla och lyfter betydelsen av yttrandefrihet och demokrati.

Vandringsutställningen är inspirerad av en uppslagen bokform med bilder av prisbelönte fotografen Anders Hansson och litterära texter av författaren Mustafa Can utifrån intervjuer med de fyra fristadsstipendiaterna. Utställningen innehåller också faktatexter om yttrandefrihet, om International Cities of Refuge Network (ICORN), fristadsarbetet i Uddevalla och övriga världen. Samtliga texter i utställningen är både på svenska och engelska.

Utställningen har producerats av Bohusläns museum och Västra Götalandsregionen med delfinansiering av Statens Kulturråd.

Välkommen till Galleri Vitt brus

Utställningen Fristad – ett svar på förföljelse och förtryck visas 30 april – 28 maj i Galleri Vitt brus. Galleriet har samma öppettider som Stadsbiblioteket

Läs mer om Uddevalla som fristad för förföljda