Gatulampor byts ut och lekplatser får belysning

Nu i maj startar arbetet med att byta ut gatubelysning med högnatriumslampor till LED-lampor på allmänna vägar och gator runtom i kommunen. Syftet är att få en bättre belysning och spara energi och miljö. Från maj till midsommar kommer också 13 lekplatser att få belysning för ökad trygghet.

En lekplats med grön matta, lekredskap och en barnvagn, man ser en gul flerbostad i bakgrunden

Brattplan lekplats på Karl Gustavsgatan är en av de 13 lekplatser runtom i kommunen som kommer att få belysning.

Bytet av gatulampor omfattar vägar och gator i hela Kuröd, på Västgötavägen, Strömstadsvägen, Kasenabbevägen och större delen av Bastiongatan, samt Kurverödsleden från rondellen vid Mona-Lisas över bron fram till avfarten till väg 44. Sammanlagt kommer drygt 600 lampor att bytas ut till LED-lampor under året. Arbetet med att byta ut gamla armaturer till LED i hela kommunen kommer att pågå under flera år.

- LED-lampor har längre livslängd och förbrukar betydligt mindre energi än högnatriumlampor. Dessutom ger LED-lampor ett vitt ljus med bättre färgåtergivning och bättre sikt. De nya lamporna ökar tryggheten och säkerheten, säger Elena Tibblin, gatuingenjör samhällsbyggnad.

Västgötavägen, man ser en lyktstolpte, ett par bilar och ett gult flerbostadshus till vänster, samt ett vitt flersbostadshus uppe på ett berg rakt fram

Belysning på Västgötavägen ska bytas ut.

I år genomförs även en fältinventering av kommunens gatubelysning, cirka 10 000 belysningspunkter och cirka 330 elskåp. Syftet är att få en uppdaterad information om kommunens belysningsanläggningar.

Lekplatser får belysning för ökad trygghet

Från och med maj och fram till midsommar installerar vi belysning på resterande 13 lekplatser för en ökad trygghet:

 1. Brattplan, Karl Gustavsgatan
 2. Bräckekroken, Östra Bräckekroken i Hogstorp
 3. Silverpengen, Penninggatan
 4. Villan, Villavägen
 5. Ringen, Ringvägen
 6. Riksdaler, Riksdalers gränd
 7. Ljungen, Ljungvägen
 8. Räkan, Räkvägen i Ljungskile
 9. Kryddan, Dillvägen i Ljungskile
 10. Smultronet, Smultronstigen i Ljungskile
 11. Snöbollen, Snöbollsgränd
 12. Skidan, Slalomgränd
 13. Middagen, Middagsvägen

Arbetet utförs av Uddevalla Energi AB på uppdrag av Uddevalla kommun. Eventuella frågor besvaras av Elena Tibblin, gatuingenjör på telefon 0522-696324.