Delegation från Uddevalla fick träffa Japans ambassadör

I veckan fick en delegation från Uddevalla träffa Japans ambassadör Noke Masaki i Stockholm. Det var årets vinnare av det Internationella priset i Ung & Företagsam som fick möjlighet att möta ambassadören tillsammans med representanter från Uddevalla kommun.

Fyra personer står vid ett bord, mannen i mitten håller i en skål med ena handen och i andra handen håller han i ätpinnar med en krutongbit, på bordet framför står den svenska och japanska flaggan

Vänortskommitténs ordförande Elving Andersson, Japans ambassadör Noke Masaki, samt eleverna Thea Helleborn och Melissa Karlsson, vinnare av det internationella UF-priset.

Vid besöket på japanska ambassaden i Stockholm presenterade gymnasieeleverna Melissa Karlsson och Thea Helleborn sitt UF-företag ”Recroutons UF”. Deras affärsidé innebär att de tillverkar krutonger av gammalt bröd som de smaksätter med olika kryddor för olika ändamål, bland annat med wasabi anpassat för den japanska marknaden.

Vid besöket på japanska ambassaden deltog också representanter från Vänortskommittén, Elving Andersson, Christina Nilsson, Stellan Hedendahl och Ing-Marie Lagnéus.

- Besöket var mycket uppskattat och det ger positiva effekter på en mer informell nivå som är väldigt betydelsefull för fortsatt samarbete länderna emellan. Uddevalla och Okazaki är vänorter sedan 54 år och vi har genom åren haft många värdefulla gemensamma projekt, främst inom grundskola och gymnasium, säger Ing-Marie Lagnéus, internationell samordnare och lärare vid Uddevalla Gymnasieskola.

Det internationella UF-priset delas ut av Vänortskommittén och riktar sig till elever som vill prova på en exportmarknad för Japan, genom Uddevallas vänort Okazaki. Priset innebär vanligtvis att japanska och svenska elever gör en utbytesresa till respektive land och gymnasieskola. På grund av fortsatta covidrestriktioner i covidrestriktioner i Japan blev det istället en resa till Stockholm för vinnarna.

Läs tidigare nyhet Vinnare av internationella priset i UF får träffa Japans ambassadör

En grupp människor sitter i ett mötesrum och lyssnar när de två eleverna presenterar sitt företag

Gymnasieeleverna Thea Helleborn och Melissa Karlsson presenterar sitt UF-företag och affärsidé. Sittande från vänster syns Stellan Hedendahl, Ing-Marie Lagnéus, Christina Nilsson och Elving Andersson från Vänortskommittén tillsammans med Japans ambassadör Noke Masaki.