Barnens stenblommor lyser upp äng vid Söderplan

Nu kan du se färgglada ”stenblommor” som ligger utspridda i ängsrabatten vid Söderplan. Det är barn från Parkens förskola som hjälpt till att måla stenarna i ett samarbete med gata/park driftavdelningen.

barn springer runt en rabatt med färgglada stenar och en stock

Ängen vid Söderplan har fått tillskott av färgglada stenar som barnen på Parkens förskola målat.

- Barnen fick fria händer att måla stenarna och vi hade precis pratat om biets viktiga roll i naturen, så det här passade perfekt. Att ha en ängsyta så här nära förskolan är helt fantastiskt. Jag hör ofta att barnen är här i parken tillsammans med sina föräldrar och tittar på insektshotellen, de är ju lite spännande att undersöka, säger Eva Wiik, barnskötare på Parkens förskola.

Parkens förskola har också flera egna insektshotell och inkluderar djur och natur i sin pedagogik. Ängsrabatten med de färgglada stenarna ligger mellan Söderplan och Parkens förskola, och gjordes iordning under förra året. Ängen är en del i satsningen på ett insektsparadis vid Söderplan.

- Vi sådde frön här under hösten och har lagt på lite extra frön nu, så vi hoppas att det växer upp fina ängsblommor här i år. Barnens stenar ger härlig färg till rabatten innan allt börjar växa. Insekter och framför allt fjärilar gillar att sitta på de varma stenarna nu på våren, säger Sophia Pagerup, arbetsledare på gata/park drift.

Biologisk mångfald vid ängen

I ängsrabatten ligger också stora stockar, där olika insekter gillar att bygga bo. Det har kommit upp ytterligare småbostäder i form av insektsbollar och en fjärilsholk. Förhoppningen är att ängens blommor ska locka till sig fjärilar, humlor, bin och andra insekter och skapa en biologisk mångfald.

I ängsrabatten kommer förhoppningsvis följande blommor att växa: åkerklätt, rölleka, nysört, stor blåklocka, blåklint, rödklint, cikoria, backnejlika, brudbröd, gulmåra, äkta johannesört, åkervädd, sommarfibbla, prästkrage, tjärblomster, rosenmalva, rödkämpar, rödblära, ängssyra och ängsvädd.

Läs tidigare nyhet Så ska insektshotellen heta vid Söderplan

Ängen vid Söderplan, man ser höghusen i bakgrunden och rabatten med stenar i olika färger framför

Olika slags blommor kommer förhoppningsvis att växa i ängen vid Söderplan i sommar.

två barn håller sina händer på rundade stenar som är målade i grönt, blått, gult och rött

Barnen har målat många fina stenar till ängsrabatten.