Årets kulturpristagare utsedd

Eldsjälen Rolf Rodin får Uddevalla kommuns kulturpris 2022 och Ana Nedeljkovic uppmärksammas med kulturstipendiet. Ungdomsledarpriset delas av Elin Granat från Ljungskile Ridklubb och Ludvig Jernmark Burrows från Ljungskile Segelsällskap.

Foto på Rolf Rodin.

Kulturpristagare Rolf Rodin vid mikrofonen.

Kultur- och fritidsnämnden har beslutat att tilldela Rolf Rodin Uddevalla kommuns kulturpris 2022. Priset är på 10 000 kr och så här skriver nämnden i sin motivering:

”Femtio- och sextiotalet lever fortfarande i Uddevalla tack vare Rolf Rodins outsinliga engagemang, kunskap och glädje. Rolf Rodin är själva definitionen av en eldsjäl; Dagnys musikcafé, Rock ´n´ roll west och Dagnys jukebox är smakprov på det Rolf gör. Han sprider musik och kultur både lokalt och internationellt och gör Uddevalla till en bättre plats.”.

Kulturstipendium och ungdomsledarpris

Uddevalla kommun delar också ut ett kulturstipendium och ett ungdomsledarpris varje år. Kulturstipendiet på 25 000 kr tilldelas i år Ana Nedeljkovic och ska gå till fortsatta studier och utveckling.

Ana har gått på Kulturskolan i Uddevalla och gjort kortfilmer samt deltagit i flera filmfestivaler, bland annat Frame och Stockholm film festival. Just nu studerar hon på Filmmaking Program på Prague Film School, med specialisering inom regi . Hon har även varit utvald till att vara med i ungdomsjuryn för Artekino Festival i Paris.

Ungdomsledarpriset på 15 000 kr delas av Elin Granat från Ljungskile Ridklubb och Ludvig Jernmark Burrows från Ljungskile Segelsällskap. Priset är ett erkännande av god ledargärning och en uppmuntran till engagemang för unga.

Kulturpriset, kulturstipendiet och ungdomsledarpriset delas ut vid Parksommarkonserten den 20 augusti.

Kontakt och mer information

Kontakta kultursamordnare Stellan Hedendahl på telefon 0522-69 65 33 om du vill veta mer om priserna eller stipendiet. Du hittar också mer information om kulturpriset här på uddevalla.se: Kulturpris - Uddevalla kommun


Foto på Ana Nedeljkovic .

Ana Nedeljkovic får årets kulturstipendium.

Foto på Elin Granat tillsammans med en häst.

Elin Granat från Ljungskile Ridklubb.

Foto på Ludwig Jernmark Burrows

Ludvig Jernmark Burrows är ungdomsledare hos Ljungskile Segelsällskap.