Rektor Rita Svensson vinnare av Årets värdegrundsarbete

Nu är det klart att Rita Svensson, rektor vid Bokenäs och Kreatörens förskolor, vinner utmärkelsen Årets värdegrundsarbete för sitt mångåriga arbete med jämställdhet och integritet i kommunens förskolor. Priset delades ut igår av Prinsparets stiftelse under Skolledare21, en nationell konferens i Stockholm för skolledare. Rita Svensson fick ta emot blommor, diplom samt en lunch på slottet tillsammans med prinsparet, Prins Carl Philip och Prinsessan Sofia.

Rita Svensson står på en scen och tar emot blommor och diplom, ovanför scenen finns en stor skylt där det står Vinnare årets värdegrundsarbete RIta Svensson

Rektor Rita Svensson fick igår tisdag ta emot utmärkelsen Årets värdegrundsarbete under en pågående konferens i Stockholm. På bilden från vänster: Rita Svensson, rektor, Kim Waller, generalsekreterare, och Essi Alho, verksamhetsansvarig på Prinsparets stiftelse. Foto: Therés Stephansdotter Björk.

- Det är fantastiskt att få jobba med värdegrundsfrågor som gör skillnad för barn. Utmärkelsen känns mycket ärofull och är en fin bekräftelse på att ett målmedvetet värdegrundsarbete, med professionella och engagerade pedagoger, har en självklar plats i förskolans undervisning, säger Rita Svensson, rektor.

Värdegrundsarbetet kring jämställdhet och integritet i kommunens förskolor har under många år systematiserats och integrerats i den ordinarie undervisningen. Särskilt långvarigt, uthålligt och fördjupat är arbetet på förskolorna Bokenäs och Kreatören.

Uddevalla beskrivs också som en av föregångskommunerna i Norden vad gäller värdegrundsarbete med fokus på jämställdhet i en rapport från Nordiska Ministerrådet.

Motivering till nomineringen Årets värdegrundsarbete

Rita har på ett medvetet och systematiskt sätt utvecklat förskolans värdegrundsarbete som resulterat i en handlingsplan för alla kommunens förskolor. Delaktighet och inflytande präglar utvecklingsarbetet för såväl barn, vårdnadshavare som personal. Barnens tankar och åsikter fångas upp och används för att skapa en förskola där alla barn får vara sig själva och nå sin fulla potential.

Mer information om vinnarna på Skolledare21

Läs tidigare nyhet: Rektor nominerad till nationellt värdegrundspris för skolledare