Hjälp till att hålla Bohuslän rent i sommar

Är det skräpigt på stranden? Nu kan du göra en insats och strandstäda du också. På Uddevalla turistcenter och Bohusläns museum kan du hämta ett gratis strandstädar-kit som innehåller handskar och plastpåse som du kan lägga skräpet i. Via Strandstädarkartan kan du sedan markera var du städat eller var det behöver städas.

En strand i solnedgång någonstans i Bohuslän med mjuka klippor och en sandstrand, i bilden står texten Håll Bohuslän Rent

Nu i veckan lanserades Håll Bohuslän Rent, som är ett samarbete mellan kommunerna i Bohuslän, Håll Sverige Rent, Västkuststiftelsen och Turistrådet Västsverige. Syftet med samarbetet är att underlätta städningen så att vår vackra kust kan hållas ren, fin och attraktiv.

- Uddevalla kommun samarbetar sedan länge kring besöksnäringsfrågor med övriga bohuslänska kommuner genom samverkansplattformen Ett enat Bohuslän. Det är tack vare detta samarbete som Håll Bohuslän Rent har kommit till. Tillsammans jobbar vi nu för att bidra till ett renare och mer välkomnande Uddevalla och Bohuslän, säger Helena Henriksson, utvecklare besöksnäring.

Strandstädar-kit och påsholkar

I kampanjen Håll Bohuslän Rent ingår bland annat strandstädar-kit som finns att hämta på flera turistbyråer. I Bohusläns skärgård finns det också 70 påsholkar uppsatta, där du som besökare kan hämta en säck för att plocka skräp och strandstäda. Du hittar ofta påsholkarna på utsidan av toaletthus eller i anslutning till vandringsleder.

Använd Strandstädarkartan när du städar en strand

Använd gärna det digitala kartverktyget Strandstädarkartan när du städar stranden. Där kan du markera att du har städat en strand eller att det finns en strand som behöver städas. Ladda ner appen via App Store eller Google Play eller besök strandstädarkartans hemsida. Strandstädarkartan (infracontrol.com)

Uddevalla med i Håll Sverige Rent

Uddevalla kommun är sedan tidigare medlem i Håll Sverige Rent och stöttar Städa Sverige som är idrottens miljöorganisation.

- Genom Håll Bohuslän Rent kan Uddevalla kommun nu göra en större insats för en renare kust tillsammans med de övriga kommunerna i Bohuslän, säger Pia Svensson, miljösamordnare.

Mer information om Håll Bohuslän Rent