Valinformatörer sprider kunskap om det svenska valet

Nu finns åtta politiskt oberoende valinformatörer på plats i stadsdelarna Dalaberg, Hovhult, Tureborg och Skogslyckan i Uddevalla. De pratar olika språk, har olika bakgrunder och har bott många år i Sverige. Syftet med valinformatörerna är att få fler boende i områdena att gå och rösta i valet. Valinformatörernas uppgift är ett berätta om valet och hur det fungerar att rösta i Sverige.

Två män och två kvinnor står på Dalabergs torg, det är soligt och de ser glada ut

Lidya Beraki, Manar Ameen, Hamdi Cumar, Mohamud Mahamed (Daktar) är fyra av de åtta valinformatörerna. Här syns de tillsammans med Andrea Kihl, demokratiutvecklare.

De åtta valinformatörerna talar olika språk; arabiska, somaliska, tigrinja, dari, pashtu, persiska och svenska. Du kan känna igen valinformatörerna genom de vita banderoller som de bär, med Uddevalla kommuns logotyp.

En central del i valinformatörernas uppdrag är att ge korrekt information om hur ett val går till, att varje röst räknas och att det råder valhemlighet.

Valinformatörerna är på plats vid valcaféer och Kulturbuss

När de olika politiska partierna har valcaféer på Dalaberg finns valinformatörerna på plats på Dalabergs torg, där de kan berätta om att det är val i Sverige i september, hur man gör för att rösta, hur ett röstkort ser ut, samt svara på andra frågor som hänger ihop med valet. Valinformatörerna kommer också att vara på plats när Kulturbussen besöker Tureborg, Skogslyckan och Hovhult.

Utöver dessa planerade träffar med boende, så kan valinformatörerna också genomföra uppsökande verksamhet, exempelvis knacka dörr, besöka öppna förskolan eller möta människor i bostadsområdena på andra sätt.

- Valinformatörerna är en satsning för att försöka få ett ökat valdeltagande i de norra stadsdelarna i Uddevalla. I valet 2018 var valdeltagandet lägre i dessa områden jämfört med övriga stadsdelar. Det är viktigt för demokratin att så många som möjligt går och röstar, och att det blir ett jämlikt valdeltagande, säger Andrea Kihl, demokratiutvecklare.

Träffa valinformatörerna på Dalabergs torg i samband med valcaféerna som anordnas på Mötesplats Dalaberg:

Tisdag 9 augusti klockan 14-18
Onsdag 10 augusti klockan 14-18
Tisdag 16 augusti klockan 14-18
Onsdag 17 augusti klockan 14-18
Tisdag 23 augusti klockan 14-18
Tisdag 30 augusti klockan 14-18
Tisdag 6 september klockan 14-18

Möt valinformatörerna när Kulturbussen står på dessa platser från 22 augusti:

Kulturbussen är på plats klockan 13-19, valinformatörerna är där under delar av eftermiddagen. Vill du boka ett studiebesök för att träffa valinformatörerna, kontakta sten.carlsund@uddevalla.se

Tureborgs torg: Kulturbussen torsdagar och fredagar klockan 13-19

Skogslyckan, mitt emot Coop: Kulturbussen onsdagar klockan 13-19

Hovhult, utanför Hovhults förskola: Kulturbussen måndagar och tisdagar klockan 13-19


Mer information på uddevalla.se/val