Förtidsröstningen till Sveriges allmänna val öppnar den 24 augusti

Du som vill förtidsrösta till de allmänna valen kan göra det i valfri röstningslokal i hela Sverige. Förtidsröstningen öppnar onsdagen den 24 augusti och du behöver ha med dig ditt röstkort och en godkänd ID-handling.

I Sverige öppnar förtidsröstningen 18 dagar innan valdagen och du kan förtidsrösta i vilken röstningslokal du vill i hela landet. Fredrik Södersten är ordförande i Uddevalla kommuns valnämnd och vill uppmana alla röstberättigade att rösta i de allmänna valen:

- Det är viktigt för vår demokrati att vi använder vår rösträtt och går och röstar. Om man inte vet vilket parti man ska lägga sin röst på, är det mycket bättre att rösta blankt än att inte rösta alls, säger Fredrik.

I Uddevalla kommun finns fem förtidsröstningslokaler och du hittar en förteckning över lokalerna här på uddevalla.se:

Förtidsröstningslokaler

Ta med dig röstkort och godkänd ID-handling

För att kunna förtidsrösta behöver du ha med dig ditt röstkort och en godkänd id-handling. Röstkortet skickas till den adress som du är folkbokförd på och bör landa i din brevlåda senast den 24 augusti. I våra röstningslokaler på Kontaktcenter och Torp kan du få dubblettröstkort utskrivet.

Läs gärna mer om rösträtt, röstlängd och röstkort här på uddevalla.se:
Röstkort och rösträtt

Så fungerar det i en röstningslokal

Valmyndigheten har tagit fram en film som visar hur det går till att förtidsrösta.

Mer information

År 2022 är det valår och söndagen den 11 september är det val till riksdag, region- och kommunfullmäktige. Du hittar mer information om de allmänna valen här på uddevalla.se och kan också besöka Valmyndighetens webbplats.