Har du fått ditt röstkort? 

Du som har rösträtt i Sverige har möjlighet att förtidsrösta till de allmänna valen. Om du inte har fått ditt röstkort i brevlådan den 24 augusti kan du kontakta oss för att få ett dubblettröstkort. 

Foto: Valmyndigheten, fotograf Fialotta Bratt.

Förtidsröstningen till Sveriges allmänna val startar den 24 augusti och du kan förtidsrösta i valfri röstningslokal i hela Sverige. För att kunna förtidsrösta behöver du en godkänd legitimation och ditt röstkort. Alla som har rösträtt får röstkortet skickat till den adress man är folkbokförd på. 

Saknar du ditt röstkort? 

Om du inte har fått ditt röstkort i brevlådan den 24 augusti kan du kontakta Valmyndigheten 020-825 825 alternativt Kontaktcenter
0522-69 65 50 eller  val@uddevalla.se  för att få ett dubblettröstkort. 

Röstkortet innehåller information om var du rösta på valdagen 

Om du väljer att rösta på själva valdagen söndagen den 11 september ska du gå till den vallokal som är kopplad till ditt valdistrikt. Information om vilket distrikt du tillhör, och vilken vallokal du ska gå till, finns på ditt röstkort tillsammans med vallokalens öppettider.

Läs informationen på röstkortet noga eftersom valdistrikten i Uddevalla kommun har justerats sedan valet 2018. Det är alltså inte säkert att du ska gå till samma vallokal som du besökte vid förra valet. Du kan också förtidsrösta i stadshuset på valdagen. 

Mer om rösträtt i Sverige 

För att ha rösträtt måste du ha fyllt 18 år senast på valdagen. Din rösträtt bestäms av uppgifterna i Skatteverkets folkbokföringsregister 30 dagar före valdagen. För att få rösta till riksdagsvalet behöver du vara svensk medborgare och vara, eller har varit, folkbokförd i Sverige. Läs gärna mer om rösträtt, röstlängd och röstkort här på uddevalla.se: 

Röstkort och rösträtt - Uddevalla kommun 

Mer om Sveriges allmänna val

År 2022 är det valår och söndagen den 11 september är det val till riksdag, region- och kommunfullmäktige. Du hittar mer information om de allmänna valen här på uddevalla.se och kan också besöka Valmyndighetens webbplats.

Val - Uddevalla kommun

Vem gör vad i Sveriges allmänna val?

Allmänna val - Valmyndigheten