Inspirerande parkkongress avrundades med trädplantering

Tre dagar fyllda med inspiration, glädje och stolthet. Så sammanfattar arrangörer och medverkande på samhällsbyggnad den lyckade parkkongressen för stadsträdgårdsmästare med över 140 deltagare från hela landet förra veckan. Kongressen avrundades med att en Dalecarlicapriset - en björk - planterades på Gustafsberg.

Ett träd planteras av en man och två kvinnor

2020 års Dalecarlicapris - en ornäsbjörk - planteras på Gustafsberg av Elving Andersson, kommunfullmäktiges ordförande och Pernilla Johansson, ordförande Föreningen Sveriges Stadsträdgårdsmästare (FSS), tillsammans med Liselotte Johansson, tidigare ordförande FSS.

I samband med kongressen var Uddevallas parker extra utsmyckade med blommor, guldramar där man kunde ta selfies samt skyltar med QR-koder för mer information. Sörkälleparkens damm fylldes med dahlior i olika färger, kring Kungstorget hängdes blomsterarrangemang på lyktstolpar, och i Gustaf Thordéns park och Sörkälleparken fanns gyllene ramar med prunkande blommor. En guidad vandring mellan parkerna ordnades både för kongressdeltagare och för allmänheten, och under kongressdagarna hölls bland annat föreläsningar på temat framtidsspaning, hållbar stadsplanering och stadsträdens värden.

- Parkkongressen har varit fantastisk och inspirerande, vi känner sådan glädje och stolthet! Och det har varit så roligt att få träffa branschkollegor från hela landet, vi har fått många nya idéer, säger arrangörerna Sophia Pagerup arbetsledare gata/park drift och Madelene Petersson, trädgårdsingenjör.

blommor på lyktstolpe vid Rådhuset

Gymnasiets floristprogram har pyntat lyktstolpar.

dahlior i olika färger som ligger i en damm

Dahlior i Sörkälleparkens damm.

- Vandringen mellan Uddevallas parker som ordnades för allmänheten i förra veckan var väldigt uppskattad och cirka 100 personer deltog i den. Vi funderar redan nu på om vi kan ordna en liknande vandring nästa år. Många har tagit chansen att ströva mellan parkerna även på egen hand, det är väldigt roligt, säger Sofia Stengavel, arrangör och kommunekolog.

Dalecarlicaträd planterades på Gustafsberg

På fredagen avrundades kongressen med att Föreningen Sveriges Stadsträdgårdsmästares Dalecarlicapris, en ornäsbjörk, planterades på Gustafsberg. Planteringen genomfördes av Pernilla Johansson, ordförande i Föreningen Sveriges Stadsträdgårdsmästare, och Elving Andersson, kommunfullmäktiges ordförande. Dalecarlicapriset 2020 går till kronprinsessan Victoria för hennes gedigna intresse och arbete med miljöfrågor, samt sitt starka naturintresse.

- Vi är jätteglada och stolta över att få vara med i Föreningen Sveriges Stadsträdgårdsmästares 100-årsfirande. Nu hoppas vi att trädet ska växa här i många år framöver, det här var en fin avslutning på parkkongressen, säger Elving Andersson, kommunfullmäktiges ordförande.

- Det är viktiga frågor som vi arbetar med inför en framtid där det blir allt viktigare med rummen i staden och våra gröna miljöer. Under vår kongress får vi chansen att träffas i branschen och bland annat ta lärdom av varandra. Det var fint att få besöka Uddevalla och hålla kongress på er vackra plats, säger Pernilla Johansson, ordförande Föreningen Sveriges Stadsträdgårdsmästare.

Parkkongressen i Uddevalla anordnades av Uddevalla kommun och Föreningen Sveriges Stadsträdgårdsmästare 31 augusti- 2 september i samband med att föreningen firade 100 år. Under kongressdagarna deltog stadsträdgårdsmästare och alla andra som arbetar med gröna frågor i kommuner, samt utställare med anknytning till de gröna frågorna.

Vandring vid Sörkälleparken där dammen är full med dahlior i olika färger. Framför dammen står en guldram med blomsterarrangemang.

Vandring vid den extra smyckade Sörkälleparken.

glada medarbetare som sträcker ut händerna, de står i Gustaf Thordéns park bakom en stor guldram med texten Välkommen till Uddevalla

Glada medarbetare från gata/park drift och samhällsbyggnad, som lagt ner extra mycket arbete på stadens planteringar och parker inför och under parkkongressen.