Gör din röst hörd på valdagen den 11 september

Sverige går till allmänna val söndagen den 11 september. Det innebär att alla som har rösträtt väljer till riksdag, region- och kommunfullmäktige. Du kan redan nu förtidsrösta i valfri förtidsröstningslokal i hela Sverige.

Foto: Valmyndigheten, fotograf Fia-Lotta Bratt.

Hitta din vallokal

På ditt röstkort finns information om vilket valdistrikt du tillhör och vilken vallokal du ska gå till. Vallokalen är öppen klockan 08:00 till klockan 20:00.

Läs informationen noggrant eftersom valdistrikten i Uddevalla kommun har justerats sedan senaste valet. Det är med andra ord inte säkert att du ska gå till samma vallokal som vid valet 2018.

Ta med godkänd ID-handling

För att kunna rösta behöver du identifiera dig, se därför till att ha med dig en godkänd ID-handling som till exempel körkort, ID-kort, pass eller tjänstelegitimation. Du kan också vara känd av röstmottagaren eller ha en person med dig som går i god för dig, och som har ID-handling. Röstkortet i sig gäller inte som ID-handling.

Så här går det till i vallokalen

Valmyndigheten har tagit fram en film som visar hur det går till när du röstar i vallokalen:

Förtidsröstning och alternativa sätt att rösta

Du har sedan onsdagen den 24 augusti möjlighet att förtidsrösta. Du hittar mer information om förtidsröstning i nyheten Förtidsröstningen till Sveriges allmänna val öppnar den 24 augusti. 

Om du har svårt att ta dig till en vallokal finns det alternativa sätt att rösta. Läs gärna mer om detta i nyheten Alternativa sätt att rösta i Sveriges allmänna val .

Rösträtt

För att ha rösträtt måste du ha fyllt 18 år senast på valdagen. Din rösträtt bestäms av uppgifterna i Skatteverkets folkbokföringsregister 30 dagar före valdagen. För att få rösta till riksdagsvalet behöver du vara svensk medborgare och vara, eller har varit, folkbokförd i Sverige. Läs gärna mer om rösträtt, röstlängd och röstkort här på uddevalla.se: Röstkort och rösträtt - Uddevalla kommun