Mobilitetsdagen på Kungstorget - hållbart resande nu och i framtiden

Välkommen till Mobilitetsdagen på Kungstorget i Uddevalla lördag 17 september! Hur ser vårt hållbara resande ut? Låt dig inspireras! Du kan bland annat testa att köra elbil och få svar på dina frågor om elbilar, elcyklar, elbåtar, laddstolpar, solceller, elavtal, få energispartips för hemmet samt passa på att få en gratis cykelservice. Hoppborg, fiskdamm och små elbilar för barn!

En illustration i blått med en buss med passagerare, en som går, en som cyklar, en som åker sparkcykel och en som åker elmoped.

Mobilitetsdagen syftar till att öka fokus på hållbarhet, hälsa, tillgänglighet och uppmuntra våra invånare att förändra sina vanor till det bättre. Föreningar, organisationer och företag bidrar med engagemang utifrån sitt perspektiv vilket ger en härlig dag med aktiviteter för hela familjen. Smart mobilitet och elektrifiering är viktiga pusselbitar på vägen mot ett fossilfritt samhälle.

- Framtidens resande är här och består av en spännande mångfald av energieffektiva lösningar som vi vill visa upp. Det är nu det händer! Ta med dig familjen, kom till Kungstorget och bli inspirerad, säger Eva Ginstrup, energi- och klimatrådgivare i Uddevalla kommun.

Varmt välkommen till Mobilitetsdagen!

Tid och plats: Lördag 17 september klockan 10-15, Kungstorget i Uddevalla

Program

 • De kommunala energi- och klimatrådgivarna svarar på frågor om elbilar, laddning och solceller. De tipsar om vad du kan göra hemma för att spara energi, el och pengar och hur du kan resa mer hållbart.
 • Uddevalla Energi visar laddstolpar och solceller - ladda bilen med solenergi från taket! Få svar på alla dina frågor om energi, elavtal och ta del av aktuell elhandelskampanj.
 • Tesla, Brandt Bil, Roy Andersson Bilbolaget, Erlings Bil, Toveks Bil, Hedin Bil och Bilia erbjuder provkörning av elbilar vid Sagaplan och Södra Hamngatan. Testa en av alla 24 elbilar som finns på plats.
 • Uddevalla kommun berättar om kommunens arbete med cykelvägar, miljö/klimatarbete och utmaningen På egna ben. Testa att cykla fram en Fairtrade-märkt smoothie på en cykel med smoothiemaskin, gå tipspromenad med miljöfrågor.
 • Gratis cykelservice via LO Bikes. Boka tid och ta med dig din cykel, så får du en gratis cykelservice. De kollar över, drar åt och smörjer rörliga delar samt lager, funktionstestar broms och styrning, kollar reflexer och ringklocka, smörjer pedaler vid behov och justerar växlar. Boka tid på bicyclerepairman@lobikes.se. Vid behov av reservdelar till din cykel får du själv bekosta dessa.
 • Västtrafik visar upp en elbuss - låt barnen sitta i förarsätet och prova hur det är att vara busschaufför för en dag. Västtrafik demonstrerar också en vikcykel som går att ta med i kollektivtrafiken och delar ut goodiebags och ballonger.
 • Orust E-boats visar sin eldrivna båt Strana, och hur omställningen till eldrivna båtar blir ett win-win koncept med en ny app för delningstjänst och smart styrning av batteriladdning.
 • Bewa Fordonsteknik AB visar upp färdtjänstfordon.
 • Orust Motor visar arbetsfordon, trädgårdsmaskiner och robotgräsklippare.
 • Kjellmans Service visar maskiner, robotgräsklippare och handverktyg.
 • Hoppborg för alla spralliga barn
 • Fiskdamm med godisöverraskning
 • Elbilar för barn, bilarna kan köras i en bana
 • Fogarolli kaffevagn bjuder på extra gott kaffe

Med reservation för eventuella ändringar i programmet.

Mobilitetsdagen på Kungstorget arrangeras av energi- och klimatrådgivningen i Uddevalla kommun och Uddevalla Energi, där Uddevalla Energi är huvudsponsor.

Mobilitetsdagen är en del av den Europeiska mobilitetsveckan, ett årligen återkommande europeiskt initiativ för hållbara resor och transporter. Varje kommun och region utformar sina egna aktiviteter under veckan.

Läs mer om Mobilitetsdagen

Europeiska mobilitetsveckan – för hållbara resor och transporter - Bransch (trafikverket.se)

Uddevalla Energi